Θετικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,60% στις 793,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,671% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.065,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,46% στις 843,99 μονάδες.

Το διεθνές κλίμα 

Βασικός καταλύτης το διεθνές κλίμα στην ελληνική αγορά, που προσπαθεί να ανταποκριθεί με περισσότερες προσδοκίες πάνω από τη ζώνη των 780 μονάδων.

Ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο

Ο τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε στήριγμα τις δύο προηγούμενες ημέρες, ενώ σήμερα ηγείται μιας έντονα ανοδικής κίνησης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα δοκιμάσει την πολύ σημαντική αντίσταση των 850 μονάδων στον κλαδικό. Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την υπέρβαση της πρώτης αντίστασης στις 2.041 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), η ζώνη των 2.051 – 2.067 μονάδων είναι κρίσιμη, με τις επόμενες αντιστάσεις να είναι στις 2.082 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2.129 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη άνω του 1%,  εν μέσω αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα επιλέξουν να αποφύγουν την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης προκειμένου να μην πλήξουν τις οικονομίες τους.

Η Κλιμάκωση σχέσης ΗΠΑ-Κίνα

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών υποθάλπει  την επενδυτική εμπιστοσύνη, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές όμως,  ο πραγματικός κίνδυνος των μέτρων στις οικονομίες δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί επαρκώς, ενώ οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 4,21%, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν με άνοδο 3,96% και 3,22% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Λάμδα, Aegean και ΕΧΑΕ.

Άνω του +1% κινούνται οι Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή η ΕΥΔΑΠ, ενώ Τιτάν και Grivalia είναι οι δύο “αρνητικές” μετοχές του FTSE 25, με απώλειες όμως της τάξεως του 0,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here