Ένα από τα μακροβιότερα επιχειρηματικά συνέδρια του ελληνικού χώρου, καθιερωμένο ως σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινότητα των Οικονομικών Διευθυντών ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα “Παρθενών” του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην Αθήνα.
Πρόκειται για το Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG στο οποίο συμμετείχαν CFO’s ελληνικών, επιτυχημένων, εταιρειών και πολυεθνικών.
Το Banks.com.gr, στηρίζοντας εμπράκτως, ως χορηγός επικοινωνίας, το CFΟ Forum της KPMG κατέγραψε τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις και ολιστικές τοποθετήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τον Οικονομικό Διευθυντή, σε μία εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού.
Εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο καθηγητής Γιάννης Χαραλαμπίδης, μέλος των «100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση», με βάση την επιρροή που έχουν στον καθορισμό των εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα παγκοσμίως.
Για όσους, ενδεχομένως, να μην γνωρίζουν, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, είναι Ιδρυματικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σχεδιάζει και διοικεί δράσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου συντονίζει την υλοποίηση καινοτομικών έργων εκσυγχρονισμού του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Έχει περισσότερα από 20 έτη εμπειρία στη σχεδίαση, υλοποίηση, διοίκηση και εφαρμογή σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων ως Υπεύθυνος Έργων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει εργαστεί για 8 έτη ως Διευθυντικό Στέλεχος του ομίλου SingularLogic, όπου διοίκησε την ανάπτυξη προϊόντων και την επέκταση της εταιρείας σε Ελλάδα, Ανατολική Ευρώπη, Ινδία και ΗΠΑ. Για 7 έτη έχει υπάρξει βασικό στέλεχος του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία και περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πολυταξιδεμένος influencer καθηγητής, εκ Σάμου ορμώμενος, μίλησε για τις γενιές του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έκανε λόγο για ένα “οπισθοδρομικό” και μη εξελισσόμενο κράτος, ενόψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, παραθέτοντας πως μπορούν οι επιχειρησιακοί οργανισμοί να πάρουν “παραδείγματα” από τα εξελιγμένα στο πεδίο της ψηφιακής διακυβέρνησης κράτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο:
Η πρώτη γενιά (1960) είχε ως στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες
Η δεύτερη γενιά (2000) είχε στόχο τη διαφάνεια και τη συνεργασία με τους πολίτες
Η τρίτη γενιά (2015) ξεκίνησε με στόχο την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και… “αναστάτωση” των καθιερωμένων στην διακυβέρνηση με τα big data, AI, IOT, Blockchain.
Όπως παρουσίασε, τα επίπεδα των ψηφιακών υπηρεσιών, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση είναι:
Επίπεδο 0: Η υπηρεσία παρέχεται μόνο χειρογραφικά
Επίπεδο 1+2: Αναζήτηση κάποιων, ολίγων στοιχείων από το διαδίκτυο, αλλά η υπηρεσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ψηφιακά… Όπως ανάφερε αν κάποιος δεν πάει στον… γκισέ δεν γίνεται δουλειά.
Επίπεδο 3: Μπορεί να ανιχνευτεί η υπηρεσία μέσω ίντερνετ, αλλά θα υλοποιηθεί συμβατικά. Π.χ. Θα παραλάβεις κάτι ταχυδρομικά, όχι όμως άμεσα, σε “νεκρό χρόνο”.
Επίπεδο 4: Αίτηση και ολοκλήρωση μέσω διαδικτύου
Επίπεδο 5: Proactive υλοποίηση υπηρεσιών, εντελώς για τον κάθε ένα από εμάς.
Όσον αφορά στο Πλαίσιο της διαλειτουργικότητας (ΕΕ), τόνισε ότι η διαλειτουργικότητα αποτελεί το πιο σημαντικό ζητούμενο για τα συστήματα και οργανισμούς, δηλαδή για τις: διαδικασίες (οργανική), τον σχεδιασμό (σημασιολογική), τα ίδια τα συστήματα (τεχνολογική), το θεσμικό πλαίσιο (νομική διαλειτοργικότητα).
Ο κ. Χαραλαμπίδης σε ειδικό slide παρουσίασε ξεχωριστά τις τεχνολογίες που “αναστατώνουν”. Πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, την κοινωνική προσομοίωση, το διαδίκτυο πραγμάτων, την επαυξημένη πραγματικότητα.
Τέλος, παρουσίασε το μανιφέστο για την ψηφιακή διακυβέρνηση:
Trusted state, δηλαδή το κράτος που βλέπει μπροστά και μπορείς να το εμπιστευτείς
Innovative state, δηλαδή ένας κράτος που μπορεί να εξελιχθεί και να αλλάξει.
Ο κ. Χαραλαμπίδης απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων μετά το πέρας της παρουσίασής του, παραδίδοντας σκυτάλη στον εξειδικευμένο σε θέματα χρηματοοικονομικών και οικονομικού management στην World Quantum Association Enrique Lizaso Olmos.