• Τη μερίδα του λέοντος για την Golden Visa στην Ελλάδα έχει η Αττική, ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Κρήτη
  • Από το 2013 μέχρι σήμερα συνολικά το 50% των Golden Visa στην Ελλάδα έχουν οι Κινέζοι
  • Σε περισσότερα από 400.000.000€ ανέρχονται οι επενδύσεις Τούρκων στην ελληνική αγορά του Real estate

Στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO MAROUSSI πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με τίτλο «Το σήμερα και το αύριο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα». Μέσα σε μια συζήτηση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, οι  400 παρευρισκόμενοι, επαγγελματίες του κλάδου, εκπρόσωποι επιμελητηρίων αλλά και απλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση, τις τάσεις και το μέλλον του real estate στην Ελλάδα.

Οι ομιλητές της εσπερίδας, εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου, όπως ο Πρόεδρος της Hotelbrain Πάνος Παλαιολόγος και ο Head of Strategy της Blueground Χάρης Μακρυνιώτης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως ο Αναστάσιος Καραγάνης (επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Ερευνητής και σύμβουλος οικονομικών της ακίνητης περιουσίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος. Φώτης Μουζάκης. Σημαντική ήταν και η παρουσία των επιμελητηρίων. Πιο συγκεκριμένα το παρών έδωσαν το Ελληνοτουρκικό επιμελητήριο που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Κουτσίκο, το Ελληνοκινεζικό, με τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Γιαννίδη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με τον εκπρόσωπό του κ. Ιωάννη Μαχίκα, Γενικό Γραμματέα, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε) με τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτριο Τσαμόπουλο.

Η εσπερίδα αποτέλεσε την πρώτη ανοιχτή συζήτηση, όπου ομιλητές και παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις -συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους- , με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του κλάδου του real estate στον ελλαδικό χώρο, ενώ τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. 

To αναλυτικό περιεχόμενο της κύριας θεματολογίας:

  • Απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα από πολίτες των τρίτων χωρών
  • Κίνα: η πρωταθλήτρια της Ελληνικής Golden Visa
  • Eξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση “Energy Scouts” (στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος)
  • Η αγορά τουριστικών ακινήτων
  • Νέες τάσεις στην ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Πρόσφατες εξελίξεις σε τεχνολογικά θέματα της ελληνικής ακίνητης περιουσίας 
  • Στατιστικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα/

      Εξελίξεις στο χώρο και στο χρόνο

  • Η φορολογία ακινήτων στο real estate


GOLDEN VISA

Ένα από τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν το φαινόμενο της Golden Visa. Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Γιαννίδης, εξήγησε τα κριτήρια και τη διαδικασία απόκτησης της Golden Visa, καθώς και τα δικαιώματα-προνόμια που παρέχει στον κάτοχό της. Επίσης παρουσίασε τα δεδομένα των επενδύσεων που προέρχονται από την Golden Visa και μοιράζονται ποσοστιαία στην Ελλάδα σε 72% στην Αττική, 10% στη Θεσσαλονίκη και 5% στην Κρήτη, ενώ το υπόλοιπο 13% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Με ασφάλεια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Κίνα πρωταθλητή της Golden Visa, καθώς καταλαμβάνει το 50% έχοντας αποκτήσει 4154 Golden Visa από το 2013 μέχρι σήμερα, με δεύτερη τη Ρωσία και τρίτη την Τουρκία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Γιαννίδης και τόνισε την προσπάθεια καλύτερης και άμεσης σύνδεσης των δύο χωρών μέσω της Air China. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι κάτοχοι της Golden Visa αξιοποιούν περισσότερο από όλους τους άλλους τη δυνατότητα άδειας διαμονής συζύγου και παιδιών κάτω των 24 ετών, φέρνοντας τις οικογένειες τους στην Ελλάδα. Από την πλευρά των μεμονωμένων αδειών τα πρωτεία κατέχουν οι Ρώσοι, με τους Τούρκους να ακολουθούν. Άλλο ένα στοιχείο, όχι τόσο γνωστό, που παρουσιάστηκε είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν για την Golden Visa οικογένειες, αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές από το Ιράκ και το Ιράν. 

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με το αν υπάρχει ανοδική η πτωτική τάση στις κινέζικές επενδύσεις στη χώρα, ο Αντιπρόεδρος στάθηκε στο ότι: «Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, και νιώθουν μια οικονομική αστάθεια. Οι ίδιοι συχνά έχουν απαιτήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται, ενώ τους επιβαρύνει το Capital Control που έχει επιβάλει η Κίνα για να περιορίσει την εκροή χρημάτων από τη χώρα. Παρόλα αυτά, η ζήτηση συνεχίζει να υπάρχει έντονα κυρίως στην περιοχή των νοτίων προαστίων.»

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Κουτσίκος περιέγραψε το προφίλ του Τούρκου επενδυτή και τις ανάγκες του: «Οι Τούρκοι επενδυτές ενδιαφέρονται για όλους τους τομείς επενδύσεων, αν και ο φόβος των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια τους κάνει συντηρητικούς. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 400.000.000€, κυρίως στον τουρισμό, αγοράζοντας μετοχές σε λιμάνια, μαρίνες και επιχειρήσεις. Αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις από Τουρκία προκαλεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, καθώς τετραπλασιάζει το κόστος της επένδυσης.»

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Σακάς αντιπροσωπεύοντας το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο δήλωσε ότι: «Πέρα από τη σχέση δανειοληψίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, η Γερμανία είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα, όσον αφορά στις εμπορικές και εξαγωγικές σχέσεις της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ελλάδα στρέφεται προς τις τουριστικές δομές της χώρας.»

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ιωάννη Μαχίκα, ο οποίος στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου έως το 2020, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα που δεν το έχει ολοκληρώσει. Αυτήν τη στιγμή η καταγραφή όλων των πράξεων σχετικά με ακίνητα στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα ποσοστό του 24%. Επίσης η τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν ξεπερνά το ποσοστό του 30%. Η πρόταση του επιμελητηρίου είναι η κατάρτιση ψηφιακού χάρτη (θα περιλαμβάνει και δασικές εκτάσεις, αιγιαλό και παραλίες) έως το 2022, κάτι το οποίο θα λύσει την τεράστια γραφειοκρατία, θα ευνοήσει τις επενδύσεις και θα φέρει την Ελλάδα σε προνομιακή θέση έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

 ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έναν νέο δείκτη αξιών ακίνητης περιουσίας παρουσίασε ο Ερευνητής και σύμβουλος οικονομικών της ακίνητης περιουσίας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ. Φώτης Μουζάκης. Ο δείκτης έρευνας αξιών του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών βασίζεται στη γνώμη μεσιτών και θα εφαρμοστεί πειραματικά το Σεπτέμβριο για την περιοχή που καλύπτει το κέντρο της Αθήνας. «Οι δείκτες είναι πολύ σημαντικοί, καθώς δίνουν εγκυρότητα και αξιοπιστία στα δεδομένα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις» Σε ερώτηση που τέθηκε από το κοινό σχετικά με την Golden Visa, έδωσε μια διαφορετική άποψη δηλώνοντας ότι: «Δεν έχει προσφέρει τα προβλεπόμενα, ήταν ένα βοήθημα στην περίοδο της κρίσης, αλλά δεν έχει φέρει στην Ελλάδα σοβαρές επενδύσεις και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει 

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών), κ. Τσαμόπουλος Δημήτριος, στάθηκε στο γεγονός ότι οι μη ανταγωνιστικές τιμές της Ελλάδας  σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν ευνοούν τη ζήτηση. Παρουσίασε επίσης τα νέα δεδομένα σε σχέση με την κλίμακα των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ακίνητα,  η οποία επηρεάζει και τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης (AIRBNB). Συγκεκριμένα: Συντελεστής 15 από έσοδα 0-12.000€, 35 για 12.000-15.000€ και 45 για 35.000€ και άνω. 

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την άνοδο των τιμών και τις αιτίες απάντησε: «Οι τιμές των συμβολαίων σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης, που πολλές φορές ήταν μικρότερες της αντικειμενικής αξίας, έχουν αυξηθεί σε ένα ποσοστό του 30-60%. Η Golden Visa και τα AIRBNB έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό 

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του για την Golden Visa τοποθετήθηκε ως εξής: «Όταν στη Γερμανία με 350.000€ μπορεί κάποιος και να επενδύσει αλλά και να πάρει άδεια διαμονής, χωρίς την Ελληνική γραφειοκρατία, μοιραία το πακέτο μας δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό.» Επίσης τόνισε ότι: «Ανασταλτικό παράγοντα στις επενδύσεις αποτελεί η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους κατοίκους εξωτερικού που επενδύουν στην Ελλάδα

Ο κ. Αναστάσιος Καραγάνης (επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) έδωσε μια γενική εικόνα της αγοράς δηλώνοντας ότι: «Έχει αλλάξει η αγορά και η αντίληψη για τα ακίνητα, μα κυρίως έχει αλλάξει ο τρόπος και ο ρυθμός που χτίζουμε, κάτι που είχε ενισχυθεί από τα δάνεια που πιο εύκολα χορηγούσαν οι τράπεζες προ κρίσης». Ο επίκουρος καθηγητής μίλησε και για θέματα σχετικά με την κατασκευαστική αγορά: «Βάσει δημογραφικών δεδομένων υπάρχει το πλαίσιο ώστε να έχουμε παραπάνω από ένα σπίτι (μέσω κληρονομιάς). Τα σπίτια στην Ελλάδα έχουν πολλά τετραγωνικά κατά μέσο όρο, ενώ δεν είναι και πολύ παλιά (15-37 χρόνια)» καταλήγοντας στο ότι: «Αν δεν αυξηθεί ο πληθυσμός δεν υπάρχει λόγος να χτίζουμε» 

Το κοινό και οι ομιλητές «έδωσαν ραντεβού» στην επόμενη ATHENS REAL ESTATE EXPO 2020, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και ενημέρωση γύρω από το ενδιαφέρον θέμα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here