Έτοιμο -διά στόματος τεσσάρων ισχυρών CEOs- εμφανίζεται το τραπεζικό σύστημα για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με στόχο την χρηματοδότηση της οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών, Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου,  Παύλος Μυλωνάς και Β. Ψάλτης άνοιξαν τα χαρτιά τους, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, καταθέτοντας την δική τους βαρυσήμαντη άποψη για την οικονομία, τον ρόλο των τραπεζών, το Ταμείο Ανάκαμψης και για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Tι είπε για τις τράπεζες ο Γ. Ζαββός στους 60 διεθνείς επενδυτές του virtual road show της Bank of America  

Γ. Ζαββός στο NPL Summit: Τελικός στόχος του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30-32 δισ. ευρώ

Φ. Καραβίας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα. Είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.

Για να κοιτάξουμε το μέλλον, έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμε από το παρελθόν. Η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στοχεύουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από εφέτος ενώ το   2022 θα εκπληρώσουμε και την άλλη μείζονα δέσμευσή μας, αυτή για διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ και σημαντική κερδοφορία, διψήφια απόδοση κεφαλαίων αποτελούν ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Eurobank αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση για ισχυρές τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία αποτελεί η κερδοφορία τους και η δυνατότητα τους για οργανική δημιουργία κεφαλαίων.

H επόμενη ημέρα συνδέεται και από ακόμη δύο σημαντικούς στόχους: Πρώτον, την ανάγκη και τη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε με σύνεση και ευθύνη την αναπτυξιακή πορεία. Υπογραμμίζω τις λέξεις σύνεση και ευθύνη, γιατί οφείλουμε να κατευθύνουμε τους πόρους μας σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Και η βιωσιμότητα πλέον περιλαμβάνει ακόμη μια παράμετρο πέρα από την οικονομική, την περιβαλλοντική.

Το αποδεικνύουμε σε κάθε κλίμακα. Για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στηρίξαμε με ρευστότητα τους πελάτες μας όταν ξέσπασε η πανδημία. Από τα προγράμματα της ΕΑΤ, διοχετεύσαμε το 70% των πόρων σε ΜΜΕ (5,7 δις ευρώ). Στη Eurobank, ήδη από το 2020 πήραμε αμέσως και μια μεγάλη πρωτοβουλία για τον τουριστικό τομέα, ύψους 750εκ ευρώ. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα χρηματοδοτούνται διαχρονικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:  αυτοκινητόδρομοι, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τις μεγάλες υποδομές που χρειάζεται η χώρα. Για τη Eurobank αποτελούν στρατηγική και επιχειρηματική προτεραιότητα: ΑΠΕ, το έργο-ορόσημο του Ελληνικού, στο οποίο η Τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο, όπως επίσης και με την  αποκλειστική χρηματοδότηση μας υλοποιείται η ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτη με την Αττική – όλα έργα που είναι ο ορισμός της χρηματοδότησης με κριτήρια ESG όπως είναι γνωστά.

Δεύτερος μεγάλος στόχος για τις ελληνικές τράπεζες: να μην μείνουμε πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου. Κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές αιχμής συμβάλλοντας στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για τη ψηφιοποίηση. Αθροιστικά επενδύουμε πάνω από 300 εκ. ετησίως, σε αυτή την προσπάθεια. Παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες συγκρίσιμες με κάθε ξένη τράπεζα. Και εντάσσουμε σταδιακά την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες μορφές ευέλικτης εργασίας στο μοντέλο της δουλειάς μας.

Εμείς όλα αυτά τα έχουμε εντάξει σε ένα ενιαίο σχεδιασμό για τη Eurobank 2030. Όχι την τράπεζα που θα έχουμε το 2030, αλλά την τράπεζα που χτίζουμε σήμερα για να είμαστε σε δέκα χρόνια από σήμερα σε ισχυρή ανταγωνιστική θέση, στην Ελλάδα και στην περιφέρεια, γιατί είμαστε παρόντες σε έξι χώρες.

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από την τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση. Την εποχή της βιομηχανίας και των ορυκτών καυσίμων η Ελλάδα είχε φυσικό μειονέκτημα. Στη φάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε πλεονέκτημα. Πρώτον, γιατί η χώρα διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερον, γιατί οι νέες τεχνολογίες ευνοούν το μικρότερο μέγεθος, το οποίο πάντα ήταν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας – αυτό αφορά τη χώρα και όχι τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να επιδιώξουμε ένα μεγαλύτερο μέσο μέγεθος για να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα, οι δυνατότητες επενδύσεων και η δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης. Μπορούμε με στρατηγικές επενδύσεις και κατάλληλες πολιτικές να φτιάξουμε καλές θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε πίσω στη χώρα πολλούς από του νέους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μια πραγματικά ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Τρίτον, στην ενέργεια, η Ελλάδα έχει αφθονία φυσικών ανανεώσιμων πηγών και ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς επενδύσεις σε κάθε σχετικό κλάδο.

Σίγουρα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Σήμερα στις αγορές βλέπουμε υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που ξαναμπήκε μετά από χρόνια στα ραντάρ των επενδυτών. Για τον τουρισμό, αλλά όχι πια μόνον για τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικές οι επενδύσεις σε logistics, σε ακίνητα, όπως τα Ελληνικό ή οι οργανωμένες παραθεριστικές κατοικίες ή τα νέα κτήρια γραφείων που μπορούν πλέον να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, όπως και σε τομείς διεθνώς ανταγωνιστικούς – αναφέρω ενδεικτικά μόνον τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, γιατί ζούμε πια στην εποχή που τα δεδομένα αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο ή τη φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας ότι μια ισραηλινή εταιρία που πρωτοπορεί στην έρευνα για την θεραπεία του Covid-19 επέλεξε μια ελληνική φαρμακευτική εταιρία ως πρώτο διεθνή εταίρο της για την εξέλιξη και τη δοκιμή του.

Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου και ενός τραπεζικού συστήματος που βλέπει την επόμενη μέρα,  και πιστεύω ότι με την εμπειρία της κρίσης, και των όσων μας οδήγησαν στην κρίση, έχουμε και τη γνώση πια για να μην χάσουμε την ευκαιρία.

 

Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς: Βασική στρατηγική το σχέδιο Sunrise

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε από την πλευρά του ότι “εμείς ξεκινήσαμε μετασχηματίζοντας την τράπεζα συνολικά και επιφανειακά με το σχέδιο Sunrise, με στόχο την κεφαλαιοποίηση, τη σταθερή κερδοφορία, και την ανάπτυξη, που είναι βασικό στοιχείο”.

Αναφέρθηκε στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ., και στον εταιρικό μετασχηματισμό, που η κυρία βάση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλάζοντας σελίδα στη λειτουργία της τράπεζας.

Ο Χ. Μεγάλου υπογράμμισε ακόμη κάτι που παρατήρησε στις πολλαπλές παρουσιάσεις σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές κατα την ΑΜΚ, ότι είναι πολύ σημαντικό το βάρος που δίνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα στη δυνατότητα της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτεί στην ελληνική κοινωνία με βάση και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.

Όπως τόνισε, πρόκειται για θεμέλιο λίθο της προσπάθειας από εδώ και πέρα, εντάσσεται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη. ‘Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα είναι κρίσιμη για το πως θα κριθούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη”.

Σημείωσε δε πως “όλη η προσπάθεια που κάνουμε είναι για να μπορέσουμε να μετασχηματισουμε την ελληνική οικονομία με τέτοιο τροπο που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

 

Βασίλης Ψάλτης: «Οι δισταγμοί κοστίζουν. Η Alpha Bank πρωτοστατεί στην πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας»

Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ “Big Bank Theory: Leading the Greek Economy and Banking through the straits of the pandemic” του 6ου Delphi Economic Forum.

Το RRF έναυσμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Προσέθεσε, δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους Ευρώ 72 δισ., έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον. Προσέθεσε, δε, πως η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα.

Σε ερώτημα για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του RRF, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους Ευρώ 31 δισ. που αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος του RRF μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες όπως ανέφερε «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως το σχέδιο 167 δράσεων που υπεβλήθη είναι ολοκληρωμένο και απέσπασε τα εύσημα των Βρυξελλών, για να προσθέσει πάντως πως απαιτείται συνέπεια στο «μέτωπο» του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο CEO της Alpha Bank εξέφρασε την άποψη ότι «σημαντικό βάρος θα έχει ο ιδιωτικός τομέας», καθώς τα κριτήρια διοχέτευσης των κεφαλαίων της ΕΕ δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo και οδηγούν σε νομοτελειακή αλλαγή της τρέχουσας δομής της οικονομίας και μετατόπιση του προσανατολισμού προς την εξαγωγική δραστηριότητα, την Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και την προοπτική των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται κλάδοι που καθιστούν την ανάπτυξη περισσότερο διατηρήσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως ο τομέας παραγωγής και αποθήκευσης Ενέργειας, η Μεταποίηση και συγκεκριμένα ο Αγροδιατροφικός κλάδος, οι Κατασκευές, τα Logistics και η Πληροφορική.

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε επίσης ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως των νέων απαιτήσεων, προχωρώντας στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών σχεδίων, εταιρικής διακυβέρνησης, στελέχωσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών.

Τα επιτεύγματα της Alpha Bank το τελευταίο έτος, ισχυρό εχέγγυο για την ετοιμότητά της να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η προετοιμασία ώστε, σήμερα να είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με στόχο «τη δημιουργία αξίας για την χώρα και τους Πελάτες μας». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, προετοιμασία για την στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ υπογράμμισε και την μακρά επιτυχημένη εμπειρία της Τράπεζας στον τομέα.

«Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank, προσθέτοντας: «Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία 2 χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους Πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού. Νομίζω πως τα επιτεύγματά μας στους τελευταίους 12 μήνες, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά!».

«Αλλάζουμε για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας»

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης για την άποψη που επικρατεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης μίλησε για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και των τραπεζών, βασικές παράμετροι του οποίου είναι ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και η ανάδειξη νέων τάσεων στο εσωτερικό της κοινωνίας. «Στην Alpha Bank χαρτογραφήσαμε αυτές τις νέες τάσεις, ώστε να επανατοποθετηθούμε σωστά στη νέα πραγματικότητα. Μέσα από μια μεγάλη πανελλαδική έρευνα επιβεβαιώσαμε, μεταξύ άλλων, ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο αποκαθίσταται, φθάνοντας στο 43% θετικών γνωμών, έναντι μόλις 20% την προηγούμενη δεκαετία, ενώ το 70% των συμπολιτών μας απαιτούν από τις τράπεζες να πρωταγωνιστήσουν με τις επενδυτικές τους επιλογές σε ένα βιώσιμο μέλλον», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, εξηγώντας πως τα νέα δυναμικά κοινωνικά στρώματα που αναδύονται στην ελληνική κοινωνία πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου, απαιτούν την παροχή εξελιγμένων ψηφιακών λύσεων που θα «απαντούν» στις ανάγκες τους και, τελικά βλέπουν το τραπεζικό σύστημα, πέραν από τον παραδοσιακό του ρόλο ως φορέα αλλαγής και προόδου.

Νέα εργασιακή κουλτούρα και προσέλκυση ταλέντων

Παράλληλα ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε, ότι η νέα αυτή σχέση με την κοινωνία απαιτεί και μία νέα εργασιακή κουλτούρα στο εσωτερικό της Τράπεζας και, βεβαίως, την προσέλκυση ταλέντου.

«Η φιλοδοξία που διατυπώσαμε να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη υλοποιείται», ανέφερε ο κ. Ψάλτης, σημειώνοντας πως περισσότεροι από 30 επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο εμπειρίας και κατάρτισης, που εργάζονταν σε πολυεθνικούς ομίλους του εξωτερικού, επέλεξαν να ενταχθούν στην ομάδα της Alpha Bank. Αποκάλυψε, δε, πως σε πρόσφατη έρευνα για τη μέτρηση της εικόνας της ως εργοδότης, η Τράπεζα αναδείχθηκε μία από τις 10 κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα και στην κορυφή της λίστας μεταξύ των Τραπεζών.

«Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας που η καινοτομία και η αποδοτικότητα κυριαρχούν, τα γραφειοκρατικά στεγανά εξαλείφονται και η εξυπηρέτηση των Πελατών μας βρίσκεται στο επίκεντρο όσων κάνουμε» κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

 

Mylonas Ethniki NBG

Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα: «Δώρο» το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε πως η πανδημία δημιούργησε ένα απότομο φρενάρισμα στην οικονομία και έφερε απώλεια στα έσοδα του τουρισμού, που είναι η βαριά βιομηχανία.

Υπάρχει αισιοδοξία τόνισε, καθώς υπάρχει το εμβόλιο πλέον. “Η ερώτηση είναι πότε, αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι. Το βλέπουμε ωστόσο και στους δείκτες ότι είναι όλοι στα ύψη, ΡΜΙ, καταναλωτικές δαπάνες, και δανεισμός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συσσωρευμένη αποταμίευση, καθώς αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 20 δισ. “Τώρα πιστεύουμε ότι θα είναι πιο σίγουροι οι καταναλωτές για να επενδύσουν”.

Εκτιμά δε πως η ανάπτυξη για τα τρία τρίμηνα του 2021 θα είναι πάνω από το 10% και στο έτος θα είναι 4,5%.

«Η ελληνική οικονομία πριν την πανδημία είχε αναπτύξει κάποια δυναμική.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει επιπλέον ώθηση, όχι μόνο βραχυπρόθεσμη.

Τα χρήματα δίνονται για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, προς τις επενδύσεις… όχι προς την κατανάλωση» είπε ο κ.Μυλωνάς, ο οποίος χαρακτήρισε «δώρο» το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «ευκαιρία για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here