Μαύρη Δευτέραγια το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς στο άνοιγμα των συναλλαγών κατέγραψε πτώση -13% στις 594 μονάδες, με τις τράπεζες να χάνουν έως και -18% στον κλαδικό δείκτη.

Στις 11.00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης . Από τις τραπεζικές μετοχές η Πειραιώς υποχωρεί 22,63%, της Εθνικής (-16,41%), της Alpha Bank (-15,35%) και της Eurobank(-12,03%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%).

Ανοδο καταγράφει μόνο μία μετοχή, ο τίτλος της Elinoil (+9,74%), 72 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Ευρώπη

Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κοροναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Εικόνα ύφεσης στις ΗΠΑ

Εικόνα ύφεσης στις ΗΠΑ, καθως το 10ετές αμερικανικό ομόλογο κατέγραψε ημερήσιο χαμηλό ιστορικό 10ετίας. Ενδεικτικά η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε σε μόλις 0,318% , η χαμηλότερη ημερήσια απόδοση από το 2009. Ο πανικός που προκάλεσε η επιδημία του κορονοϊού στρέφει τους επενδυτές σε ομόλογα safe-haven.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here