Του Βάιου Κρόκου

Στο πλαίσιο της ανασύνταξης του ομίλου με σκοπό την κάλυψη βραχυχρόνιων υποχρεώσεων και την διεκδίκηση νέων έργων εντάσσεται η πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας “JPA AE” για λογαριασμό της ΑΒΑΞ, καθώς θα προσφέρει έξτρα κεφάλαια στον όμιλο.

Η JPA είχε αναλάβει την πραγματοποίηση έργου ΣΔΙΤ 10 σχολείων στην Αττική. Στο έργο συνολικής επένδυσης 52,6 εκ. ευρώ προβλέπονταν και η ανάληψη της συντήρησης και τεχνικής διαχείρισής τους επί 25ετή περίοδο έναντι ετήσιου μισθώματος από το ελληνικό Δημόσιο.

Αγοραστής; Ο όμιλος Sterner Stenhus, του οποίου ηγείται ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης και επενδύει στο τομέα ακίνητης περιουσίας και κοινωνικών υποδομών και περαιτέρω δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και στη διαχείριση ακινήτων στη Σουηδία και στη Ελλάδα.

Η παρούσα συμφωνία με την Sterner Stenhus, η οποία έχει λάβει τις εγκρίσεις του ΚτΥπ και της ΕΤΕπ, ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, αφορά στη μεταβίβαση από την εταιρεία του συνόλου των μετοχών καθώς και των ομολογιών περιορισμένης εξασφάλισης του Ομίλου ΑΒΑΞ. Η υπολειπόμενη περίοδος μίσθωσης είναι 22 έτη.

Με την παρούσα συναλλαγή, η ΑΒΑΞ ανακυκλώνει τα επενδυτικά της κεφάλαια και απελευθερώνει χρηματοοικονομικούς πόρους ενόψει της διεκδίκησης νέων συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Που θα πάνε τα λεφτά της ΑΜΚ

Παράλληλα, μόλις πριν λίγες μέρες, εγκρίθηκε επίσης η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως το ποσό των 20 εκ. ευρώ

Εκτός από τις αλλαγές στην μετοχική ισορροπία – απόρροια και της αποσύνδεσης από το σχήμα και το «βαρύ» όνομα J&P ΑΒΑΞ που πρωταγωνίστησε δεκαετίες στον κατασκευαστικό κλάδο – ο όμιλος καλείται να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις και να εκπληρώσει νέους στόχους

Αρχικά, σκοπός είναι η μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (ομολογιακά δάνεια) και η ταμειακή ενίσχυση ενόψει και των σταδιακών πληρωμών του προστίμου ύψους 18 εκ. ευρώ από το 2017.

Παράλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση της θυγατρικής Volterra ενώ κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν και για το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο που βρίσκεται σε περιοχή της Ναυπάκτου.

Κατά τα άλλα, η ΑΒΑΞ στοχεύει σε νέα έργα που θα επικεντρώνονται στις παραχωρήσεις, τις κατασκευές και την ενέργεια, όπως έχει επισημανθεί από την διοίκηση.

Άξια αναφοράς, τέλος, είναι η τροποποίηση στο καταστατικό (εγκρίθηκε στην γ.σ της 26/9) προκειμένου να προστεθούν στο σκοπό της εταιρείας μία σειρά από εργασίες κυρίως λιμενικού και υδρομηχανικού χαρακτήρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here