Την πρόταση οδηγίας σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θα αναλύσει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, παραγωγοί ευπαθών προϊόντων, όπως τα οπωροκηπευτικά, εφιστούν την προσοχή της ελληνικής πλευράς, ως προς τους κανόνες εφαρμογής της οδηγίας.

Η συγκεκριμένη οδηγία, την οποία ανακοίνωσε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12/4, δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο και στον χρόνο πληρωμής των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, τα τελικά σημεία πώλησης και τους μεσάζοντες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να καθορίσει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας έναντι αυτών των πρακτικών σε ολόκληρη την Ένωση. Η συγκεκριμένη οδηγία έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης οδηγίας, η οποία μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία πριν από λίγους μήνες αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί, η οποία προβλέπει μέγιστο χρόνο πληρωμών τις 60 ημέρες.

Το σχέδιο της νέας οδηγίας θεσπίζει κατάλογο απαγορευμένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών: προθεσμία πληρωμής 30 ημερών, ακυρώσεις τελευταίας στιγμής παραγγελιών φθαρτών αγαθών, μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις συμφωνίες (σε σχέση με τη συχνότητα, το χρόνο ή όγκους, τα πρότυπα ποιότητας και τιμών) και την πληρωμή για εμπορεύματα που πρόκειται να χαλάσουν από τον αγοραστή. Καθορίζει επίσης ότι άλλες εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται εάν δεν προβλέπονται ρητά στη συμφωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε  ότι «η οδηγία προτείνει ένα κοινό ελάχιστο επίπεδο προστασίας στην ΕΕ και τα κράτη που εφαρμόζουν ήδη αυστηρότερους κανόνες κατά των εμπορικών πρακτικών μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν».

Η Επιτροπή εξηγεί επίσης ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία και επομένως «τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν μια δημόσια αρχή για την επιβολή της απαγόρευσης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η αρχή αυτή θα πρέπει να μπορεί να διεξάγει έρευνες – κατόπιν αιτήματος, αλλά και με δική της πρωτοβουλία – με στόχο την επιβολή κυρώσεων, καθώς και τη δημοσίευση των αποφάσεών της».

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών IncofruitHellas, αναφέρει σχετικά:

«Η οδηγία θα ισχύει και για τους προμηθευτές και τους αγοραστές από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ, αίτημα διατυπωθέν στο στάδιο της διαβούλευσης από την Ομοσπονδία μας EUCOFEL, δεδομένου ότι “εάν μόνο οι προμηθευτές της ΕΕ, αλλά όχι οι προμηθευτές από τρίτες χώρες, προστατεύονταν από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι αγοραστές θα μπορούσαν να έχουν κίνητρα να αγοράζουν από αυτούς τους προμηθευτές από τρίτες χώρες (στις οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές)”.

Ο Σύνδεσμός μας  θεωρεί ότι η εφαρμογή της μελλοντικής οδηγίας σχετικά με τις εισαγωγές είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείται κατάσταση ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τον κοινοτικό παραγωγό και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Οι διατυπωθείσες επισημάνσεις επί της Οδηγίας ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη κατά την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και η Ελληνική πλευρά θα στηρίξει τις παραπάνω προτάσεις με κύρια αυτήν της υποχρεωτικότητας εφαρμογής της σε όλες τις Χώρες της Ε.Ε.», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ