Ο πληθωρισμός είναι σαν το καλό κρασί: Ένα δύο ποτηράκια κάνουν καλό. Περισσότερα φέρνουν πονοκέφαλο. Χωρίς κρασί, το γεύμα είναι άγευστο και φέρνει μελαγχολία.

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη δεν ήρθε.

  • Οι τιμές δεν ανεβαίνουν γιατί οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι αν περιμένουν λίγο, θα αγοράσουν σε τιμές χαμηλότερες από απελπισμένους, υπερ-φορολογημένους πωλητές.

Ο πληθωρισμός έμεινε στάσιμος και τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υπό πίεση.

  • Κατά 0,2% επιβραδύνθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάρτιο από 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφονται στη στέγαση, όπου είχαμε πτώση των τιμών κατά -2,1% και στα διαρκή αγαθά με πτώση -2,2%. Στον αντίποδα αύξηση 7% παρουσίασαν οι τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, ενώ ανατιμήσεις 2,3% είχαμε στον κλάδο ξενοδοχείων, καφέ, εστίασης. Τον ίδιο μήνα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι +0,1% τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα βρισκόταν σε αποπληθωρισμό τα τελευταία δυόμιση περίπου χρόνια, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και σειράς φορολογικών αυξήσεων στο πλαίσιο των τριών διαδοχικών μνημονίων από το 2010.

Ο αποπληθωρισμός χτύπησε κόκκινο τον Νοέμβριο του 2013, με τις τιμές καταναλωτή να κάνουν βουτιά 2,9%. Ο γενικός δείκτης τιμών επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Ιούνιο του 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ