Είχα την διάθεση να ξεκινήσω το πρώτο κείμενο μας, στο XΡΗΜΑ WEEK, για το 2020 με έναν καλό λόγο. Ετσι για να ευθυγραμμιστώ, με το πανηγυριώτικο (και όχι πανηγυρικό) κλίμα, που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το θέμα/η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους.

Το θέμα “ανέβηκε” αρκετά στα βραδινά Δελτία, σε μία εύλογη προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να (υπό) στηρίξουν την κατάσταση. Κατανοητό, απόλυτα θεμιτό, θα πω.

Ωστόσο, επί της ουσίας ούτε την Πέμπτη ακούσαμε κάτι σημαντικό, ούτε την Παρασκευή όταν αναλύθηκαν οι εξαγγελίες/μέτρα των καθ’ ύλην αρμοδίων και λοιπών εμπλεκόμενων.

Από την “πρώτη σελίδα” του XW αλλά και μέσα από τον φιλόξενο χώρο του BANKS, είχα εκφράσει έγκαιρα την απορία μου για την 6μηνη απουσία του οικονομικού επιτελείου από τα της Λεωφόρου Αθηνών, με τον εύγλωττο τίτλο “Επρεπε να περάσουν 6 μήνες…”.

Στην εκδήλωση της Πέμπτης, συζήτησα με αρκετούς τον προβληματισμό μου, εκθέτοντας τον μάλιστα και στον αρμόδιο υφυπουργό Γεώργιο Ζαββό. Προφανώς το πλαίσιο για την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης είναι σημαντικό, αδιαμφισβήτητα το προωθούμενο- στη Βουλή- ν/σ για την Κεφαλαιαγορά καθ’ όλα χρήσιμο και ενισχυτικό της προσπάθειας θωράκισης της αγοράς, ενίσχυσης της αξιοπιστίας του θεσμού με την…εκκρεμότητα του σκανδάλου FF Group να σκιάζει ακόμη την αγορά μας. Από τις αρχές Μαίου του 2ο18, και ακόμη…αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Καθότι προέχει το ουσιαστικό rebranding του Χρηματιστηρίου.

Η πρώτη (και μόνη) πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται (και ανακοινώθηκε) από τους αρμοδίους ήταν για την προώθηση αλλαγών ώστε να γίνουν αντιπροσωπευτικότεροι οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Αλλαγές, που επιβάλλονταν να έχουν γίνει από την πανηγυρική πρώτη του 2ο18 ή 2ο17. Μάλιστα κρίνοντας απ΄ όσα ανάφερε ο επικεφαλής του φορέα ΕΧΑΕ καν για τις αλλαγές αυτές, στους δείκτες, δεν έχει οριστικοποιηθεί- ακόμη- κάτι πιο συγκεκριμένο ή μη μόνον το ότι ουδεμία εισηγμένη/μετοχή θα έχει βαρύτητα στάθμισης στον ΓΔ μεγαλύτερη του 10%. Τι λέτε; συνιστά αυτό ενέργεια προς την κατεύθυνση του rebranding (*)της αγοράς; Για μόλις ένα βήμα, αυτονόητο και επιβεβλημένο να έχει γίνει εδώ και χρόνια, πρόκειται. Την ώρα, που για να μπορέσει το ΧΑ να διαφυλάξει την “προίκα” του 2ο19 θα έπρεπε οι αρμόδιοι να είχαν, ήδη, “τρέξει” 100άρια και να παρουσίαζαν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να:

  • γίνει ελκυστικότερο το ίδιο το χρηματιστήριο, με πλαίσιο που θα διευκόλυνε τις νέες εισαγωγές εταιρειών, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Να προλειάνει το έδαφος για την “επόμενη ημέρα”, του νέο επιχειρηματικού χάρτη, όπως αυτός θα προκύπτει (και ) από την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων NPLs,
  • διαμορφωθεί βάθος,με νέους κλάδους, νέα προιόντα,
  • διευκολυνθεί το intraday και το market making, ώστε να ενισχυθούν οι ημερήσιες συναλλαγές και οι κινήσεις των market makers. Το κόστος αυτών των ρυθμίσεων, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, δεν ξεπερνά τα 8-10 εκατ., με τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του τζίρου μέχρι και 5πλάσια, σύμφωνα με όσα υπολόγισε μέλος του ΣΜΕΧΑ,
  • γίνει φθηνότερο το κόστος παραμονής μίας εισηγμένης στο χρηματιστήριο,
  • προωθηθεί ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων,
  • δοθούν κίνητρα σε hyper funds, που το…σκέφτονται να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές,

με τις κινήσεις, απλές και χαμηλού κόστους, που επιβάλλεται να είχαν παρουσιασθεί-ήδη- την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου- πολλές και για κάθε βαλάντιο.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να γίνω ευχάριστος καθώς οι αλλαγές στους δείκτες- που και αυτές ΘΑ γίνουν- δεν είναι παρά “ασπιρίνη” στα δομικά προβλήματα, που παρουσιάζει το χρηματιστήριο μας.

(*) ειλικρινά, γιατί rebranding και όχι αναβάθμιση ή κάτι άλλο σχετικό, από την πλουσιότατη γλώσσα μας.,

Πάντως,με τον “ξένο όρο” ΔΕΝ κρύβουμε την “ρηχότητα” της αγοράς μας.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 06/01/2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ