της Ελενας Ερμείδου

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 5μηνο για τις ασφαλίσεις Ζωής, η συμμετοχή των οποίων στην συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ήταν στο 47,3%. Η μεταβολή προς τα κάτω ήταν οριακή -0,8% και με εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 776.024.389 εκατ, ωστόσο σε μεγάλη αντίθεση με τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών που ανέβασαν ρυθμούς και έκλεισαν σχεδόν στο +7% με συμμετοχή 52,7% και με παραγωγή 865.607.307 εκατ. Το μήνα Μάϊο, ωστόσο οι ασφαλίσεις Ζωής πλησίασαν την αντίστοιχη παραγωγή του Μαίου 2017, σημειώνοντας άνοδο 1,4% μετά από έναν δυνατό Απρίλιο που έκλεισε με επίσης άνοδο 7,3%.

Το 2018 ακούγεται ότι θα είναι η χρονιά των προγραμμάτων αποταμίευσης και των συνταξιοδοτικών. Φαίνεται όμως ότι η ζημιά των capital controls δεν θα επανέλθει πριν την άρση τους. Οι ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, τα αποκαλούμενα Unit Linked κατά το ίδιο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2018 σημείωσαν πτώση -15% με συνολική παραγωγή 121.338.233 και συμμετοχή 15,6%. Μεγάλη πτώση αλλά με ελάχιστη συμμετοχή 0,0005% στην συνολική παραγωγή σημείωσαν και τα διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων -18,6%.

Οι κλασσικές ασφαλίσεις Ζωής δείχνουν τάση ανόδου, απόρροια της κατάστασης του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού δημοσίου συστήματος, μεταξύ άλλων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί, ωστόσο στο +1,1%, που σημαίνει ότι ο κόσμος, ναι μεν καταλαβαίνει το κενό και τις ανάγκες του, αλλά το κράτος μέσω της υψηλής και βίαιης φορολογίας παίρνει ότι μπορεί να περισσεύσει.

Η πολιτική αυτή, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, η υπερφορολόγηση θα παραμείνει, καθώς το κράτος το κράτος δεν δείχνει πρόθυμο πραγματικά να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τραβήξουν μεγάλες επενδύσεις, αρχής γεννομένης από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κα Εφη Αχτσιόγλου και για το οποίο χτες έκρουσε καμπανάκι μεγάλου κινδύνου ο ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για πραγματική ανατροπή των μεταρρυθίσεων και για πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων.

Συνολικά,  η παραγωγή ασφαλίστρων έκλεισε θετικά με +3,1% στα 1.641.631.697 εκατ. ευρώ.  Πάντως στο 7% και 8% του ΑΕΠ η χώρα είναι αδύνατον να φτάσει μόνο με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, ακόμα και της ΕΑΕΕ και άλλων θεσμικών φορέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ