Ανοιχτές στο ενδεχόμενο το project Αριάδνη να ξαναβγεί στην αγορά, μετά την απόφαση ο σχετικός διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, εμφανίζονται πηγές της PQH, κλείνοντας εκ νέου το… μάτι στους επενδυτές που είτε εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτησή του – περί τους 30 στον αριθμό – είτε έφτασαν στην πηγή, χωρίς, ωστόσο, να πιουν νερό ((το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner και η Ellington).

«Θα επανεξετάσουμε εάν κάποια πώληση – με όποια μορφή (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησης του χαρτοφυλακίου) – έχει νόημα μελλοντικά και θα λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις που χρειάζονται», ανέφεραν χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, με την αγορά, ωστόσο, να αναρωτιέται γιατί αυτό δεν συνέβη νωρίτερα. Γιατί, δηλαδή, έπρεπε να περάσουν περίπου οκτώ μήνες, στη διάρκεια των οποίων ξοδεύτηκε χρόνος, αλλά και χρήμα (το due diligence, άλλωστε, κοστίζει), με τον διαγωνισμό, τελικά, να κηρύσσεται άγονος πριν ο εκκαθαριστής υιοθετήσει, ουσιαστικά, τις ενστάσεις της.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός βγήκε στον «αέρα» στις 23.11.2021, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι έντονο κυρίως από διεθνείς επενδυτές «κόκκινων» δανείων, με το σύνολο να έχει ζητήσει ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν. Πιο αναλυτικά, από τη Morgan Stanley ενημερώθηκαν 30 επενδυτές, εκ των οποίων 13 υπέβαλαν τα δικαιολογητικά και μπήκαν στο VDR, ενώ στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών υποβλήθηκαν τέσσερις στον αριθμό από επτά επενδυτές. Ενώ, ωστόσο, η συναλλαγή βρισκόταν σε εξέλιξη, η πρωτοφανής γεωπολιτική κρίση επιβάρυνε σημαντικά το μακροοικονομικό περιβάλλον, δημιουργώντας πιέσεις και παρατεταμένη αβεβαιότητα στις αγορές. «Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον παρέμεινε σταθερό, η PQH, προς όφελος της συναλλαγής και εντός του διαδικαστικού πλαισίου του Κανονισμού Εκποιήσεων, ανταποκρίθηκε με ταχύτητα στις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν και παρείχε στους επενδυτές τη μέγιστη δυνατή ευελιξία (σ.σ. τόσο χρονικά, με συνεχείς παρατάσεις, όσο και στο θέμα του τιμήματος, ορίζοντας την τμηματική καταβολή του), ώστε να τους υποστηρίξει εν όψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών», σχολιάζουν πηγές του εκκαθαριστή. 

Στις 15.07.2022 έληξε η φάση των δεσμευτικών, με την κατάθεση δύο προσφορών (Fortress/ Bain Capital/ Davidson Kempner και Ellington). Αξιολογώντας τις προτάσεις και αφού έλαβε τις εκθέσεις των επιμέρους εμπειρογνωμόνων συμβούλων, η PQH κατέληξε στην εισήγησή της, βάσει της οποίας, σύμφωνα με τον Κανονισμού Εκποιήσεων, καμία εκ των προσφορών δεν πληροί τις προϋποθέσεις. «Ένας ανεξάρτητος αποτιμητής εισάγει μία αποτίμηση. Αυτή την προσκομίζει στον εκκαθαριστή και κατόπιν ακολουθεί μία συζήτηση με την Ειδική Επιτροπή Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Οι δύο προσφορές, λοιπόν, δεν πέρασαν τον πήχη του ορίου δίκαιης και εύλογης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου, ήτοι τα 720 εκατ. ευρώ και οικονομικά είναι απαράδεκτες», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Επιπλέον, δεν πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις. Αναμέναμε δεσμευτικές προσφορές με κάθε έννοια της λέξης και αυτές που λάβαμε ενδεχομένως να μην ήταν όσο δεσμευτικές θα θέλαμε. Περιείχαν όρους και αιρέσεις, κάτι που θεωρείται αυτόματα απαράδεκτο».

      

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here