Ήταν το τελευταίο μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων που θα έβγαινε προς πώληση στην Ελληνική αγορά. Περισσότερα από 97.000 δάνεια ονομαστικής αξίας 5,2 δισ Ευρώ.

 Μετά από 8 μήνες “διαγωνιστικής διαδικασίας” , στη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκαν 30 μνηστήρες, ως υποψήφιοι επενδυτές, τελικά σήμερα ο διαγωνισμός για το  πακέτο NPL Αριάδνη κηρύχθηκε άγονος.

Στο τέλος της διαδικασίας είχαν μείνει 2 κεντρικοί υποψήφιοι.

  1. Ως φαβορί εμφανιζόταν η ισχυρή κοινοπραξία Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal. Πίσω από αυτό το σχήμα, παρατάσσεται το σύνολο των συστημικών τραπεζών της χώρας που εξασφαλίζει ομαλή και -σχετικά- φθηνή χρηματοδότηση.
  2. Απέναντί τους στεκόταν η Αμερικανική Ellington. Την τελευταία στιγμή, η πρόταση της Ellington, που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αποκάλυψε τη συμμετοχή δύο ακόμη ισχυρών συμμάχων, της Intrum και της Pepper  που έσπευσαν να ενισχύσουν το κύρος , το βάθος και το ύψος της πρότασης Ellington. Βασικός μέτοχος στην Pepper είναι το γνωστό επενδυτικό fund KKR, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 479 δισ. δολαρίων.

Τελικά ο εκκαθαριστής  PQH έκρινε ότι αμφότερες οι δεσμευτικές προσφορές που υπέβαλαν οι διεκδικητές δεν ήταν ικανοποιητικές, τόσο για τυπικούς, όσο και οικονομικούς λόγους.

  • «Οι δεσμευτικές προσφορές δεν ήταν και τόσο δεσμευτικές, ενώ και το τίμημα κινείτο στο χαμηλότερο εύρος του ορίου δίκαιης και εύλογης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου, ήτοι τα 720 εκατ. ευρώ»

Είναι γεγονός ότι μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις αγορές επικρατούν πρωτοφανείς συνθήκες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τη συναλλαγή.

  • «Παγκοσμίως, άλλωστε, πολλές συναλλαγές ακυρώνονται ή δεν έχουν ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου ρίσκου, την αύξηση του κόστους δανεισμού κ.ο.κ.».

Μετά το… ναυάγιο, το χαρτοφυλάκιο παραμένει στην PQH, ο μηχανισμός της οποίας θα συνεχίσει τη διαχείρισή του, εξετάζοντας όλες τις στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησής του.

Τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων εκτιμάται σε  7,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα περισσότερα δηλαδή 44.000 δάνεια, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά.

  • Το πωλητήριο αφορά σε 97.000 δάνεια και αφορούν σε 72.000  δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here