Ενίσχυση ισολογισμών, βελτίωση ποιότητας κεφαλαίου και στο βάθος αυξήσεις κεφαλαίου.

Αυτός είναι ο οδικός άξονας, στον οποίο πορεύεται το εγχώριο banking σε μία συγκυρία που οι εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς πυροδότησαν σενάρια που έφταναν μέχρι την ανάγκη μερικής ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος.

Σενάρια, που είχαν ως συνέπεια την κατακόρυφη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών, παρασύροντας τις αποτιμήσεις σε επίπεδα απαξίωσης. Επρεπε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την Πειραιώς, να γίνουν γνωστές η στάση του Επόπτη και η θέση των επενδυτικών οίκων, για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και να ενεργοποιηθούν οι πρώτες σημαντικές αγορές, κυρίως, από βραχυπρόθεσμους traders και hedge funds. Αποτέλεσμα; σε λιγότερο από δύο εβδομάδες να επανακτηθεί αξία (σε όρους αποτίμησης) σχεδόν ενός δισ. φθάνοντας στα επίπεδα των 4,5 δισ.

Για να έρθει η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου για να διασκεδαστούν οι αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις όσων έφταναν στο σημείο να συγκρίνουν το 2020 με το 2015.

Την Δευτέρα που μας πέρασε ήταν η σειρά της Εθνικής.

Ηταν και η άτυπη διαβεβαίωση της Φρανκφούρτης πως το εγχώριο banking μπορεί να έχει να διαχειριστεί πολλά και σημαντικά ζητήματα αλλά κίνδυνος αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων ΔΕΝ υφίσταται. 

Τουναντίον, όπως εκτιμούν πηγές και της Τραπέζης της Ελλάδος προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ισολογισμού των τραπεζών, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράλληλα με δράσεις για βελτίωση της ποιότητας του κεφαλαίου, το Ο.Κ των κεντρικών αρχών με τα stress tests (το καλοκαίρι του 2021) και στη συνέχεια η διαμόρφωση ενός φιλοεπενδυτικού προφίλ των ομίλων.

   Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ενδεχομένως σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μην προσφύγει κάποια συστημική τράπεζα ούτε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Και σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εκτιμήσεις, θα είναι οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών που θα επιλέξουν τον χρόνο, τους όρους και προυποθέσεις των αμκ με σκοπό να ενισχυθούν με “καθαρά/φρέσκα κεφάλαια” προσελκύοντας επενδυτικό χρήμα όχι τόσο από hedge funds όσο από πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, από ισχυρούς επενδυτές που θα (υπό) στηρίξουν το στοίχημα της σταδιακής επαναφοράς προς τη νέα πραγματικότητα.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις χθεσινές τιμές, η αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων διαμορφώνεται, για την Eurobank στα 1,85 δισ., για την Εθνική στα 1,39 , για την Alpha Bank στα 1,10 και στα 485 εκατ. για την Πειραιώς.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 01/12/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ