Ο κύκλος των ανακοινώσεων των εταιρειών αναφορικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ολοκληρώθηκε μετά και την επάνοδο της Pfizer και μαζί του εξαντλήθηκε και η θετική ψυχολογική επίπτωσή του στις αγορές του πλανήτη.

Μέχρι την τροφοδοσία των φαρμακείων με τα νέα εμβόλια και την μαζική χρήση τους από τον πληθυσμό, η πανδημία θα συνεχίζει να προκαλεί αυξημένα κρούσματα αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να υιοθετούν τις εισηγήσεις των επιστημόνων, επιβάλλοντας δηλαδή περιοριστικά μέτρα. Εξελίξεις επομένως που μεταθέτουν την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση σε μελλοντικό χρόνο, με τους πιο αισιόδοξους να πιθανολογούν ότι αυτό μπορεί να αρχίζει να δρομολογείται μετά το 1ο τρίμηνο του 2021. Με τις ασιατικές οικονομίες και ιδιαίτερα της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, να επανέρχονται ήδη σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, ενώ στις ΗΠΑ όλα διατελούν υπό αναμονή ενόψει της επισημοποίησης της εκλογής του νέου Προέδρου.

Ωστόσο, οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum προεξοφλώντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» με τους δείκτες να ενσωματώνουν τις προσδοκίες σταδιακής βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών ακόμη και των εταιρειών που βιώνουν μεγάλη υποχώρηση εξαιτίας των lockdown. Έτσι, στο ελληνικό χρηματιστήριο η αναρρίχηση πάνω από τις 700 μονάδες προσέδωσε ώθηση, υψηλότερα των 730 με θεαματική αύηση των συναλλαγών μέχρι και εχθές,τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Αγοραστές και πωλητές περιορίζονται σε αψιμαχίες από τις 730-735 μονάδες, με το ενδεχόμενο μιας πλαγιοανοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα. Με τον προϋπολογισμό του 2021 να αποδέχεται ύφεση πάνω από 10% για το 2020 και να συσχετίζει την επίτευξη των στόχων του 2021 με την εκταμίευση ποσών πάνω από €5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να κατευθυνθούν για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας κατά κύριο λόγο.

 

του Δημήτρη Τζάνα, Δ/ντη Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 01/12/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here