Με ένα ολιγόλεπτο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του, ο Πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει πάλι στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσει μία πιστωτική γραμμή για τη χώρα του. Ο κ. Μαουρίσιο Μάκρι ξεκίνησε αναφέροντας τις προκλήσεις των διεθνών συσχετισμών που θέλουν μια σειρά από οικονομίες να κλυδωνίζονται και τα εθνικά νομίσματα να δέχονται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα.

Η Αργεντινή ξεκινά συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να διασφαλιστεί πιστωτική γραμμή για τη χώρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον Μαουρίσιο Μάκρι γίνεται προκειμένου να θωρακιστεί η αργεντίνικη οικονομία, που δέχτηκε έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα.

  • “Θα ξεκινήσουμε σήμερα τις διαδικασίες για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουμε το νέο διεθνές σενάριο και να αποφύγουμε μια κρίση”.
  • “Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι πως είμαστε μια από τις χώρες του κόσμου που είναι περισσότερο εξαρτημένες από την εξωτερική χρηματοδότηση, εξαιτίας των τεράστιων δημόσιων δαπανών που κληρονομήσαμε”.

Ισχυρό πλήγμα δέχονται τα ομόλογα της χώρας με την απόδοση του 100ετούς ομολόγου μα σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 8,38%.

Η καθοδική πορεία του νομίσματος και των ομολόγων συνεχίζεται παρά τις παρεμβάσεις τις κεντρικής τράπεζας, η οποία αύξησε το επιτόκιο στο 40% από 27,25% μέσα σε μια εβδομάδα και δαπάνησε 5 δισ. συναλλαγματικών αποθεμάτων για να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση του πέσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here