Σύντομος, σαφής και περιεκτικός για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου εμφανίστηκε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Γενικός Διευθυντής της AbbVie, κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

“Mετά από 10 χρόνια ύφεσης και 8 δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο από όλες τις μνηνονιακές χώρες, ευτυχώς οι προβλέψεις για την οικονομία δείχνουν να βελτιώνονται, η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου του 2018 εισέρχεται σε μία περίοδο χαλαρής επιτήρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση επιτήρησης. Είναι επιτακτική παρά ποτέ η ανάγκη ώστε η πολιτεία να καθίσει με όλους τους κλάδους της οικονομίας και να διαμορφώσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας. Ένας από αυτούς είναι και ο χώρος του φαρμάκου, ο οποίος δέχεται πλήγματα και διεκδικεί τον ρόλο του μαύρου προβάτου, στις μέρες που ζούμε”, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του.

Το φάρμακο μπορεί να αναμετρηθεί με τις ιερές αγελαδες τουρισμό και ναυτιλία για τα εξής στοιχεία:

-Συνεισφορά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας

-Τρίτο με τα στοιχεία του 2017, ενώ ήταν δεύτερο εξαγωγικό προϊόν μετά τα πετρελαϊοειδή

-26.000 άμεσες θέσεις εργασίας, υψηλού επιστημονικού επιπέδου

-86.000 έμμεσες θέσεις εργασίας

-1 δισ. αξία των παραγώμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

-28 εργοστάσια παραγωγής στη χώρα και μάλιστα χαμηλής όχλησης

-Συνεισφορά με πάνω 400 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

“Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Clinical Ηub της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλινικές μελέτες με στόχο σε μία διετία τα 250 εκατ. από τα 60 που είναι σήμερα”.

Παράλληλα αναφερόμενος στην πρότερη ομιλία της Διευθύνουσας Συμβούλου της Roche, Anne Nijs, προσκεκλημένης από το Βέλγιο είπε: Είναι αντίστοιχη πληθυσμιακά χώρα με την Ελλάδα και αντλεί 2 από τα 35 δισεκατομμύρια που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Εκτίμησε ότι σε βάθος 10ετίας να αντλήσει η Ελλάδα 2 δισ. σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, κλινικές μελέτες, καθώς διαθέτει η χώρα μας καλό δυναμικό. Πρέπει να περιορίσουμε το brain drain, τόνισε.

Ο κ. Αποστολίδης, εστιάσε στα εξής σημεία:

-Ανάγκη μεταρρρυθμίσεων

-Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έγινε το 2012 δεν έχει αξιοποιηθεί

-Ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. καθώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μ.ο.

“Tέλος έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα-παγκόσμια πρωτοτυπία, με τα γνωστά συστηματα beverage και bismark, με χρηματοδότηση μέσω των εργατικών/εργοδοτικών εισφορών ή και του κρατικού πρϋπολογισμού, εμείς δημουργήσαμε και έναν τέταρτο χρηματοδοτικό πυλώνα που είναι το περίφημο rebate & clawback”, τόνισε.

Κλείμοντας είπε: Χρειάζονται κίνητρα και απλοποίηση όλων των διαδικασιών, καθώς χάνουμε το τρένο, η Τεχνολογία μας προσπερνά πρέπει να τα απλοποιήσουμε. Όσον αφορά την εξυγίανση του χώρου, εμείς αποτελούμε το collateral damage  στη διαμάχη των κομμάτων. Να εφαρμόζονται οι νόμοι, είναι ευθύνη της πολιτείας να επιβάλλει τους νόμους για το δίκαιο επιχειρείν και την υγιή ανταγωνιστικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here