Από πολύ νωρίς στο BANKS, η στήλη “ΨΥΧΡΗ ΛΟΓΙΚΗ” έκανε λόγο πως το Ομόλογο TIER II, δάνειο 400 εκατ. Ευρώ, μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, θα τιμολογηθεί πολύ καλύτερα και το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 8,25%.

 Η επιβεβαίωση ήρθε και ήταν απόλυτη. Δύο περίπου ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,5% ενώ οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 1,35 δισ. ευρώ. Η έκδοση τελικά έκλεισε με επιτόκιο 8,25% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,65 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας πάνω από τέσσερις φορές τον στόχο άντλησης της ΕΤΕ.

Το ομόλογο  είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC  αντίστοιχα.

Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%. Περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη θα υπάρξει από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here