του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Μονόδρομος χωρίς επιστροφή θεωρείται πλέον η άμεση εμπλοκή της Δικαιοσύνης για την απόδοση -και ποινικών- ευθυνών προς όλους εκείνους οι οποίοι έφεραν τη ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, ένα μόλις βήμα από την απόλυτη καταστροφή. Αλλά και οι πολιτικές ευθύνες των υπευθύνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα διερευνηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης ακόμη και εξεταστικής επιτροπής.
Σαν καταιγίδα ξεσπούν οι αποκαλύψεις επίσημων εγγράφων που προειδοποιούσαν τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η οικονομική κατάσταση στη ΔΕΗ ήταν δραματική και έπρεπε να ληφθούν επειγόντως μέτρα.
Η Εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» την Δευτέρα, έφερε στο φως της δημοσιότητας επιστολή που είχε στείλει προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ένας από τους σταθερούς ξένους μετόχους της ΔΕΗ, η Horizon Capital Management, με έδρα στο Ιλινόι των ΗΠΑ, με την οποία -από τον περασμένο Μάρτιο (11 Μαρτίου 2018), δηλαδή δύο μήνες πριν από το δραματικό ενημερωτικό σημείωμα της οικονομικής διευθύντριας Αλεξάνδρας Κονίδα που έφερε χθες στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα»- είχε προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τόσο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη διοίκηση του πρώην συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιωτάκη για την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός διαχειριστής John TIDD, Πρόεδρος του Horizon Capital Management που συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ μέσω του Horizon Growth Fund, έστειλε επιστολές όχι μόνον στη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και στη διοίκηση του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου – ΕΕΣΥΠ Α.Ε.) όπως και στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ -που είναι οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ εκ μέρους του ελληνικού κράτους- χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.
Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Horizon ζητεί να μάθει ποια μέτρα θα πάρει η διοίκηση της ΔΕΗ για την ενίσχυση των ταμειακών ροών της επιχείρησης και του εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ -είναι μέτοχος του 17% της ΔΕΗ- απάντησε στην επιστολή του Horizon Capital Management λέγοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, ενώ η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ ΑΕ (Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων) -είναι μέτοχος κατά 34%- δεν απάντησε ποτέ.
Το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της ΕΕΣΥΠ ανέρχεται σε 51,123% και ελέγχει πλήρως τη διοίκηση. Τα προβλήματα της ΔΕΗ ήταν από πολύ νωρίτερα γνωστά στην ΕΕΣΥΠ, αφού υπήρχε έκθεση της S&P Global Ratings του Νοεμβρίου, όσο και το σχόλιό της τον Απρίλιο αναφορικά με τις ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το 2018 η δημόσια επιχείρηση.
Το Horizon Growth Fund πριν από έναν χρόνο είχε στείλει άλλη επιστολή προς τη διοίκηση του Μανώλη Παναγιωτάκη αναφορικά με το άλλο καυτό «πολιτικό ζήτημα», αυτό της ΛΑΡΚΟ. Στην επιστολή εκείνη (Οκτώβριος 2018), το Horizon Growth Fund, αφού εκφράζει την έκπληξή του πώς είναι δυνατόν η νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ να χρωστά τόσα χρήματα στην επιχείρηση και παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της ΔΕΗ να μην κάνει κάτι για να τα εισπράξει, ζητεί από τη διοίκηση να λάβει δραστικά μέτρα ή τουλάχιστον να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να σταματήσει η αιμορραγία.
Τέλος, υπενθυμίζεται και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ», του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να διαμηνύσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «εγώ δεν πρόκειται να πάω φυλακή, πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».
Στα χέρια του τότε ο Μανώλης Παναγιωτάκης κρατούσε το εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα της διευθύντριας οικονομικών της ΔΕΗ, Αλεξάνδρας Κονίδα, προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (τον Μ. Παναγιωτάκη, τον τέως αναπληρωτή Δ. Τζαννίνη και άλλα τέσσερα στελέχη της διοίκησης) με πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2019.
Το ενημερωτικό σημείωμα της κυρίας Κονίδα αποκαλύπτει τον πλήρη εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ και καταγράφει διαφορά μεταξύ πρώτου τριμήνου 2019 και πρώτου τριμήνου 2018 της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.
Η τεράστια αυτή διαφορά προέκυψε από την αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου χωρίς ανάκτηση εσόδων μέσω των τιμολογίων της επιχείρησης.
Ολα τα ανωτέρω αποδεικνύουν περίτρανα ότι η πρώην διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν με επιτηδευμένη αδράνεια να κρύψουν το πρόβλημα που όλοι οι άλλοι έβλεπαν ξεκάθαρα. Με απλά λόγια, εκτός από τα σοβαρά στρατηγικά λάθη (λιγνιτικές μονάδες, αποδοχή αύξησης της παραχώρησης πελατών σε ιδιώτες, δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος κάτω του κόστους κ.λπ.), κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξαν να αποφύγουν οποιαδήποτε παρέμβαση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για να μην επωμισθούν το πολιτικό κόστος.