Στην εκπομπή Ρουά Ματ του ΣΚΑΙ και την συνάδελφο Νίκη Λυμπεράκη παραχώρησε συνέντευξη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης αργά χθες το βράδυ.

Αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργάζονται τράπεζες και κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που συζητούνται ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, ανέφερε ότι ήδη στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών.

Το τραπεζικό σύστημα υπέστη σοβαρές συνέπειες από την κρίση, επεξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, καθώς κατά την κρίση χάθηκαν οι μισές καταθέσεις, δηλαδή περί τα 117 δις.

Τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, περίπου 107 δις. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δις στην κορύφωση της κρίσης από την ΕΚΤ.

Όπως τονίζει ο κος Καραμούζης, οι συνθήκες σήμερα έχουν βελτιωθεί, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τα stress tests του Ιουνίου του 2018.

  • «Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες στο κατά πόσον μπορούμε να εξυγιάνουμε τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν 8 εκατ. δυνητικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί

Το 2018 επέστρεψαν περίπου 8 δισ ιδιωτικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί. Είμαστε στο σωστό δρόμο, ωστόσο υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη.

1. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το ύψος των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων (NPEs) είναι υπέρογκο είναι 85 δισ. περίπου τα μισά δάνεια και παρά την μείωσή τους κατά 30 δισ. τα τελευταία δύο – τρία χρόνια παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα.
Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα μεγάλο στόχο, φιλόδοξο να μειώσουν τα NPEs κατά 50 δις τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος.  Για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα πρέπει το βαρίδι – ο ελέφαντας στο δωμάτιο- να αντιμετωπιστεί.
2. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι υγιής οικονομία  πάει μαζί με τις υγιείς τράπεζες.
Θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμα περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και στις αγορές».

Για το θέμα της προστασίας της α΄ κατοικίας ο κ Καραμούζης είπε ότι

  • Οι τράπεζες αντιλαμβανόμενες την κρίση που πλήττει την οικονομία προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και κατέληξαν σε μια συμφωνία αρχών για ορισμένο χρονικό διάστημα.  
    Περίπου το 30% που βρίσκονται στο νόμο Κατσέλη, έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν. Αυτή είναι μια από τις ενστάσεις που έχουμε για το νέο νόμο.
    Θέλουμε να δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με διαφάνεια έτσι όσοι συμμετέχουν να περνάνε μέσα από την αξιολόγηση της πλατφόρμας και να εντοπίζονται και να αποκλείονται οι στρατηγικοί καλοπληρωτές.   
    Δεν μπορούν να πληρώνουν οι λίγοι, τα κορόιδα, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο ηθικό θέμα.
    Δεν μπορεί οι άνθρωποι που παρά την κρίση πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους να αισθάνονται αδικημένοι.”

Για τους συνεπείς πελάτες ο κ. Καραμούζης τόνισε πως

  • «Ένα μεγάλο θέμα είναι οι συνεπείς πελάτες που παρά την κρίση πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ήδη προς τις συνεπείς επιχειρήσεις οι τράπεζες μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μειώσουμε τα επιτόκια για τα νοικοκυριά αλλά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, θα βρούμε ευκαιρίες να ελαφρύνουμε το βάρος που έχουν οι συνεπείς πελάτες. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό θέμα».

Ο κ. Καραμούζης τόνισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην ελληνική οικονομία, αλλά “περπατάμε ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε“.  Χρειαζόμαστε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρώ ότι είναι επιτεύξιμοι, χρειάζεται να απελευθερωθούν και να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και τις ιδεοληψίες   του παρελθόντος και να προχωρήσομε μπροστά.

  • Αυτό που κρατάει δέσμια την οικονομία σήμερα είναι η υπερφορολόγηση, το υψηλό κόστος χρήματος και ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας, η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να είναι πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά ο ιδιωτικός τομέας οι υγιείς επιχειρήσεις.

Ανέφερε πως η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η διαμόρφωση πολιτικών που θα ωθήσουν σε διψήφιο αριθμό το ποσοστό των επενδύσεων είναι επιτεύξιμοι στόχοι και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Τέλος οκ. Καραμούζης ανέφερε πως «οι τράπεζες αναπτύσσονται, ζήσαμε σε συνθήκες πολέμου, δύο φορές στην προηγούμενη οχταετία φτάσαμε κοντά στην ολοκληρωτική καταστροφή, ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με 64 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, η έννοια της προστασίας δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Υπογραμμίζει, παραθέτοντας πως υπάρχουν αντ’ αυτού διαδικασίες και πτωχευτικό δίκαιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ