Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε μία ακόμα καίρια παρέμβαση του για την στήριξη του επιχειρείν, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αλλαγών που συντελούνται στις ζωές όλων.

Η έρευνα που διεξήχθη στην Περιφέρεια Αττικής, σε δείγμα μεγαλύτερο των 1000 ερωτηθέντων, έγινε από την εταιρεία Pulse RC στο διάστημα από 12 έως 15 Απριλίου 2020.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για τις ηλεκτρονικές αγορές που πραγματοποιούν οι πολίτες, τις αλλαγές στις αγοραστικές τους συνήθειες, για την εμπιστοσύνη τους στα ηλεκτρονικά καταστήματα, το πως αξιολογούν τις αγορές μέσω διαδικτύου, αλλά και για το ρόλο των Επιμελητηρίων στη νέα πραγματικότητα.

Από τα βασικά συμπεράσματα είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες (88%) χρησιμοποιούν πλέον τακτικά (από «κάποιες φορές την εβδομάδα έως κάθε μέρα») το Ίντερνετ.

Από όλους όσοι μπαίνουν στο Ίντερνετ «από κάποιες φορές το μήνα έως κάθε μέρα» (90% του συνόλου του δείγματος)…:
• το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούν τακτικά (από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα) αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop) στο Ίντερνετ, είναι υπερ-διπλάσιο τώρα, σε σύγκριση με πριν από την επιδημία του νέου κορωνοϊού (είναι 20% – ήταν 9%) – άλλο 31% αγοράζει κάποιες φορές το μήνα!
• το ποσοστό των Ελλήνων που συναλλάσσονται τακτικά (από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα) ηλεκτρονικά με το Δημόσιο και τις Τράπεζες ανέρχεται στο 37% – και 38% πράττει το ίδιο κάποιες φορές το μήνα!

 

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει για την έρευνα:

«Πρόθεση μας με τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας ήταν η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και στη χώρα μας. Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία, είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο που ως Επιμελητήριο επενδύουμε σε σημαντικό βαθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν ένα σημαντικό ¨εργαλείο¨ στην προσπάθεια της επαγγελματικής τους επιβίωσης εν μέσω του νέου κύκλου της ύφεσης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Πολύ σημαντικά θεωρώ όμως και τα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με το ρόλο των Επιμελητηρίων της χώρας, καθώς αποδεικνύεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών εκτιμά το έργο που προσφέρουν τα Επιμελητήρια, γεγονός που μας προκαλεί ικανοποίηση αλλά και αυξάνει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα μέλη μας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα αποτελεί και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση σχετικά με το ρόλο που πρέπει να έχει ο Επιμελητηριακός θεσμός για τη χάραξη του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας μας».

Πατήστε στο παρακάτω Link για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα

presentation_survey_118001_EEA_Perif_Attikhs_EXECUTIVE_SUMMARY_2020-04_ver2_

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here