Εκατοντάδες χιλιάδες φο­ρολογούμενοι οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία θα μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2021 την τμηματική εξόφληση των φορολογικών οφειλών τους, οι προθεσμίες εξόφλησης των οποίων έληγαν κανονικά τους μήνες Μάρτιο-Αύγουστο του 2020 , αλλά μετατέθηκαν για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

Με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα τακτοποιηθεί η εκκρεμμότητα των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έπρεπε κανονικά να πληρωθούν την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2020, αλλά πήραν αναστολή προθεσμιών καταβολής για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2020, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις

  • είτε σε 2 έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις
  • είτε σε 13 έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη μηνιαία δόση είναι καταβλητέα τον Ιανουάριο του 2021 και η τελευταία  τον Δεκέμβριο του 2021 αν επιλεγούν οι 12 άτοκες δόσεις ή  ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2022 αν επιλεγούν οι 24 έντοκες δόσεις.

Στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι το συνολικό ποσό των φορολογικών οφειλών που είναι δυνατόν να υπαχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα φτάσει ακόμη και τα 13 δισ. ευρώ.

Δεδομένης της ζημίας που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία, υπάρχουν εισηγήσεις η νέα ρύθμιση να αφορά και χρέη που ενδεχομένως δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί την τε­λευταία στιγμή, για να αποφευχθεί νέο κύμα μη πληρωμών ενόψει της ρύθμισης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here