Συμπληρώθηκαν σχεδόν δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μόλις χθες η Ευρώπη πήρε την απόφαση να σταματήσει την εισαγωγή διαμαντιών ή κοσμημάτων από τη Ρωσία.

Η Ρωσία θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο.

Το 2021, η κρατική εταιρεια εξόρυξης διαμαντιών Alrosa είχε έσοδα 332 δισεκατομμυρίων ρουβλίων(περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Όπως προβλέπεται από τις κυρώσεις της που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο, η ΕΕ αποφάσισε  να στερήσει από την κυβέρνηση της Μόσχας μια σημαντική πηγή εισοδήματος και, συνεπώς, να περιορίσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε πρόσφατα τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση διαμαντιών σε περίπου 4 δισ ευρώ ετησίως.
  • Κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, θα θεσπιστεί σταδιακά έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών που μεταποιούνται σε τρίτες χώρες εκτός της Ρωσίας.

Η μεταβατική περίοδος έχει στόχο την εισαγωγή ενός μηχανισμού ιχνηλασιμότητας που θα περιορίσει στο ελάχιστο τις διαταραχές στους συμμετέχοντες στην αγορά.

Όποιος εισάγει διαμάντια στην ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να προσκομίσει απόδειξη της χώρας προέλευσης των διαμαντιών ή των προϊόντων τους.

Ο λόγος για τον οποίο η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών αποφασίστηκε μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου ήταν, μεταξύ άλλων, η αρχική αντίσταση από το Βέλγιο.

Το φλαμανδικό λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διαμαντιών στον κόσμο από τον 16ο αιώνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ