Οι αγορές τιτλοποίησης για τη χρήση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ως εγγύηση είναι γνωστές για τον τρόπο λειτουργίας τους, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, όπως καταδείχθηκε τόσο μέσα από τη κρίση σε Ασία και ΗΠΑ όσο και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σύνολο της η Ευρώπη.

Η τιτλοποίηση παρέχει στις τράπεζες την δυνατότητα αφαιρέσουν τα επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η χρήση της τιτλοποίησης των NPLs εξαπλώνεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Μετά τις τιτλοποιήσεις των ιταλικών NPL, πραγματοποιήθηκαν επίσης συναλλαγές με χαρτοφυλάκια από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Με αυτή την προοπτική νέων συναλλαγών, σημειώνει η DBRS, άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα εξετάζουν τώρα την αγορά τιτλοποίησης.

Για την Ελλάδα και την Ισπανία, η DBRS εκτιμά ότι τουλάχιστον μία έκδοση τιτλοποίησης θα κλείσει κατά τη διάρκεια του 2019. Εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι συναλλαγές αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως benchmark και θα ανοίξουν τις αγορές τιτλοποίησης της Ισπανίας και της Ελλάδος και σε άλλους συμμετέχοντες.

Όπως τονίζει η DBRS, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στα 94,6 δισ. ευρώ, ή στο 44,8%, το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ο όγκος πωλήσεων χαρτοφυλακίου αναμένεται να αυξηθεί το 2019, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να υφίστανται έντονες πιέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ να αυξήσουν το ρυθμό μείωσης των NPsE στο 35,2% (65 δισ. eυρώ) μέχρι το τέλος του 2019.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο οίκος, έχει περάσει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να διευκολύνει τη διαδικασία διάθεσης, εκκαθάρισης και ανάκτησης, ενώ διευκόλυνε την διαδικασία αδειοδότησης.

Η Ελλάδα είχε μια ιδιωτική τιτλοποίηση NPL από την Attica Bank S.A., χωρίς αξιολόγηση, τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με την άποψη της DBRS, μετά την επιτυχή επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη (το πραγματικό ΑΕΠ κινήθηκε στο 2,0% το 2018 και το 2019 θα κινηθεί στο 2,4% σύμφωνα με το ΔΝΤ), η ζήτηση των επενδυτών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχει αυξηθεί.

Αυτό, όπως τονίζεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να υιοθετήσει ένα σχέδιο κρατικής εγγύησης παρόμοιο με το σύστημα GACS στην Ιταλία για την διαχείριση των NPEs. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτό το σχέδιο να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του 2019. Εάν όμως εφαρμοστεί, μπορεί να διευκολύνει τις εκποιήσεις NPLs μέσω τιτλοποίησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ