Κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Management Company) ή μιας bad bank όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria μιλώντας στην Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εξήγησε με απλά λόγια πως:

  • «Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, μπορούν να είναι χρήσιμα εργαλεία. Εκπλήρωσαν έναν χρήσιμο ρόλο σε ορισμένες χώρες κατά την προηγουμένη κρίση. Εάν έχουν δομηθεί σωστά, δεν χρειάζεται να κοστίσουν τίποτα στον φορολογούμενο»

Η αναδιάρθρωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων δεν πρέπει να στηρίζεται σε χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή δεν πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο αλλά σε Ευρωπαϊκό εκτιμά ο Αντρέα Ένρια.

  • «Πιστεύω ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία»

Αμέσως μετά έσπευσε να διευκρινήσει πως «υπάρχει ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Κατά την τελευταία κρίση διοχετεύθηκαν πολλά χρήματα των φορολογουμένων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αλλά αυτό έγινε χωρίς ο τραπεζικός κλάδος να αναδιαρθρωθεί αποφασιστικά.

  • «Παρά τη λήψη στήριξης ίσης με το 13% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, τα τραπεζικά ιδρύματα βγήκαν από την κρίση με σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες: με πλεονάζον προσωπικό , περιορισμένη κερδοφορία, υπερβολικό κόστος και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής τουυ SSM το λάθος αυτό αποδίδεται στο ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στα κράτη μέλη.

  • «Αυτό ήταν λάθος. Αυτή τη φορά, η αναδιάρθρωση πρέπει να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αρχές και να οδηγεί σε μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά»,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here