Δεν θα εξεταστεί τελικά σήμερα Τρίτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά.

Χθες αργά το βράδυ, το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε εγγράφως ο ΟΛΠ και ζητούσε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, προκειμένου να έχει χρόνο για να καταθέσει τις απόψεις του…

Η έγκριση ή μη του master plan του ΟΛΠ, θα συζητηθεί κάποια στιγμή αργότερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Σύμβουλιο.

Από τους Δελφούς πάντως, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Αγγελος Καρακώστας δήλωσε ότι  ο ΟΛΠ θα καταθέσει εκ νέου, σε νέα συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, της ΕΣΑΛ, την επιχειρηματολογία της για τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Να θυμίσουμε εδώ ότι μέσα στο Φεβρουάριο η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ενέκρινε υπό όρους τις  υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και από τις πρόσθετες επενδύσεις δεν εγκρίθηκε η δημιουργία εμπορικού κέντρου, παρά μόνο η ύπαρξη και χρήση κτιρίου ως επιβατικού σταθμού μόνο για τους επιβάτες της κρουαζιέρας και με συναφείς δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κλάδου. Επίσης, απορρίφθηκε η δημιουργία του logistics center, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών που προβλέπει ότι ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει στο Θριάσιο. Δεκτή έγινε η απόφαση για κατασκευή τριών ξενοδοχείων στην Παγόδα και τις Παλαιές Αποθήκες, αρκεί να υπάρξει αξιολόγηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Εν τω μεταξύ, πέραν του θέματος του ΟΛΠ, στο ΚΑΣ σήμερα συζητείται και το θέμα του αρχαιολογικού χώρου του δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι». Το θέμα ανέδειξε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, την οποία κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου να τιναχθούν στον αέρα τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, εφόσον η πόλη χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

  • «Η ατζέντα της  ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, περιλαμβάνει συζήτηση για την έγκριση ή μη της οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
  • Σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν ως αρχαιολογική ζώνη, τότε τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς»,

αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here