Έρευνες διεξάγουν οι αρχές του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης (NYSE) για να εντοπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν χθες ξαφνικά έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για αρκετή ώρα. Μετοχές δεκάδων εταιρειών  ξαφνικά είτε βούλιαξαν είτε απογειώθηκαν. Τράπεζες, όμιλοι λιανικής και εταιρείες από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας επηρεάστηκαν κατεξοχήν, μεταξύ των οποίων Wells Fargo, McDonald, Walmart και Morgan Stanley.

  • Τελικά ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,31% ή 103 μονάδες στις 33.733, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,07% στις 4.016 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,27% στις 11.334 μονάδες.

H κατάσταση θύμισε  αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν όπου τεχνικά προβλήματα στο σύστημα των υπολογιστών οδήγησαν σε απότομες διακυμάνσεις των τιμών.

 

  • «Το χρηματιστήριο συνεχίζει να διερευνά τα τεχνικά θέματα που οδήγησαν σε αυτή την αναστάτωση που προκλήθηκε κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σε ένα υποσύνολο συμβόλων, δεν πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες έναρξης. Το χρηματιστήριο προσπαθεί να διευκρινίσει τη λίστα των συμβόλων».
Quick Plunge | Wells Fargo shares plunge at open to trigger trading halt

Τουλάχιστον 40 μετοχές του δείκτη S&P 500 επλήγησαν από απότομη διακοπή διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι κανονισμοί του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προβλέπουν αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση «λάθους του συστήματος» που προκύψει κατά την εκτέλεση μιας εντολής μετοχών, μία εταιρεία μπορεί να υποβάλει αξίωση και να ζητήσει αποζημίωση για ζημίες σύμφωνα με τον Κανόνα 18.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here