Της Ελενας Ερμείδου

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται, ο κόσμος πληρώνει ιδιωτική την υγεία, τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται. Η αναμόρφωση και ο επανασχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να προχωρήσει με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να ενεργοποιηθούν συστήματα και λύσεις προς όφελος της υγείας.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας πρέπει προχωρήσει με βάση την συμπληρωματικότητα ώστε να αποφεύγονται οι διπλές καλύψεις, να μειωθούν οι δαπάνες, τα κόστη, τα φακελάκια στου ιατρούς και σταματήσουν οι πολίτες να πληρώνουν ιδιωτικά το 40% περίπου των συνολικών δαπανών υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι σήμερα κάνουν λόγο για δημόσια υγεία, αγνοούν το γεγονός ότι από τις τσέπες των πολιτών φεύγουν εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες υγείας που τις έχουν πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Περίπου το 35% των πολιτών λόγω ανεπάρκειας του συστήματος υγείας απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς για να λύσουν το πρόβλημα της υγείας τους ενώ κάποιοι άλλοι σε δομές του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΙΣΑ το 80% των πολιτών πληρώνει ιδιωτικά, ήτοι από την τσέπη κατευθείαν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τέσσερις στους 10 πολίτες δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να καλύψει τις ανάγκες της υγείας του και τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και επτά στους 10 δηλώνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας επιδεινώθηκε.

Οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του κράτους ωστόσο το μέρος της μείωσης το πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του, καθώς οι μεταρρυθμίσεις έμειναν σε ημιτελές στάδιο. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν υπήρξε στις συζητήσεις που έκανε το κράτος πριν περικοπούν οι δαπάνες στην υγεία και οι πολίτες μέχρι και σήμερα παραμένουν χωρίς ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ και η κρατική χρηματοδότηση που παίρνει ο οργανισμός φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές μέσω συμπράξεων όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο συμπληρώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας όσο και βελτιώνοντας τις τιμολογήσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Τα χαμηλά νοσήλια και τα χαμηλά ασφάλιστρα υγείας είναι ο στόχος των ιδιωτικών κλινικών και των ασφαλιστικών, ωστόσο για να γίνει αυτό, μεταξύ άλλων θα χρειαστεί να αυξηθεί η βάση των ασφαλισμένων. Κατ’ επέκταση απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την συμβολή του κλάδου από τα αρμόδια υπουργεία συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου οικονομικών. Στην συγκράτηση του κόστους ρόλο παίζει η υιοθέτηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, η ενίσχυση της πρόληψης, η λήψη μέτρων για τον έλεγχο των εισαγωγών αλλά και η διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων στα νοσοκομεία.

 

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here