Στο προσκήνιο της καθημερινότητας μας έχει αναδυθεί η πληροφορική.
  Μπορεί χθες, η προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς να ήταν στραμμένη στην νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, στην αναβάθμιση του outlook του ΟΤΕ από την Standard & Poor’s ή την επικείμενη είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς, ωστόσο την παράσταση κέρδισε η πληροφορική.
  Συγκεκριμένα, το θεαματικό +18,95% στα 6,78 ευρώ (που είναι και νέο υψηλό 52 εβδομάδων), το +15% στα 1,15€ της Ίλυδας, το +12,70% στα 2,13€ της ΒΥΤΕ, το +8,91% στα 13,20€ της Quest κ.α. ανέδειξαν την τεράστια προοπτική που έχει ο κλάδος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
   Στα 14 δισ.€ υπολογίζεται το ύψος αυτού του ευρύτερου προγράμματος, μεγάλο μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, με επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. 
   Περισσότερα από 500 τα κάθε λογής μεγάλα και μικρά έργα, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της “ψηφιακής βίβλου” , του Next Generation EU, του ΕΣΠΑ. Προκαλώντας το ενδιαφέρον κολοσσών (Amazon, Microsoft, Cisco κ.α. ) που είτε “στήνουν” -ήδη- hubs στην ελληνική αγορά είτε έχουν στο monitoring τους projects, συμπαραγωγές και εταιρείες.
    “Τα Ιωάννινα είναι η ελληνική…Silicon Valley” αποθεώνει η Rheinnischer Post, και παρ’ όλη την δόση υπερβολής τα περιθώρια της χώρας, των ελληνικών εταιρειών είναι πολύ μεγάλα.
   Ικανά να επαναπροσελκύσουν φωτεινά μυαλά, νεαρά άτομα, επιστήμονες, να συμβάλλουν σε μία χαμηλού κόστους/υψηλής απόδοσης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
    Στο τεχνολογικό hub της TeamViewer και την περίπτωση του Φίλιπ Ντόϊτσερ αναφερόταν, μόλις τελευταία το www.banks.com.gr 
     Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει, όμως, να συνδράμει και η πολιτεία επιταχύνοντας σημαντικούς διαγωνισμούς, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόχλευση, τόσο για τις ίδιες τις εταιρείες όσο για τον κλάδο ευρύτερα, συνακόλουθα για παρεμφερείς κλάδους και τομείς της οικονομίας.
    Για παράδειγμα η διαδικασία για την αξιολόγηση των προσφορών, για τις νέες ταυτότητες, προχωρά πολύ αργά, ενός διαγωνισμού ύψους 515 εκατ. Ευρώ.
     Οι τεχνικές προσφορές έχουν υποβληθεί, από τον Σεπτέμβριο, η αξιολόγηση βραδυπορεί, ενώ δικαίωμα προσφυγής έχουν όσες εταιρείες κοπούν στην φάση που είναι σε εξέλιξη.
    Ενδιαφέρον, για τον διαγωνισμό φέρεται να έχουν εκδηλώσει η κοινοπραξία ΟΤΕ με την Γερμανική Veridos, η Neurosoft (ΟΠΑΠ) με την Γαλλική Idemia, η Thales με την Unisystems (Quest), η Space Hellas με την Βελγική Zetes και η κοινοπραξία της Inform Lykos με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here