Άρθρο του Harold Warren, Επικεφαλής των Αναδυόμενων Αγορών, LXM

Πολλές αναδυόμενες αγορές είναι ακόμα ρευστές λόγω της ανοδικής πορείας του Αμερικάνικου δολαρίου, κάτι το οποίο αναμένουμε να συνεχιστεί. Το χρέος των αναδυόμενων και διασυνοριακών αγορών σε τοπικό νόμισμα επηρεάζεται περισσότερο από το αντίστοιχο χρέος σε ισχυρά νομίσματα.

Το Πακιστάν άφησε το ρούπι να υποτιμηθεί ακόμα 6% τη περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας τη σωρευτική υποτίμηση του νομίσματος στο 19% μέσα στους τελευταίους 8 μήνες. Η επόμενη κρίσιμη καμπή για το Πακιστάν είναι οι εκλογές της 25ης Ιουλίου, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μια μικρή περαιτέρω μετεκλογική υποτίμηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι περιμένουμε τις απολύτως αναγκαίες συνομιλίες μεταξύ του Πακιστάν και του ΔΝΤ να ξεκινήσουν σύντομα, εφόσον αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε μετεκλογική αναταραχή που μπορεί να προκύψει. Αν ωστόσο υπάρξει βία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να μένουν μακριά από το Πακιστάν.

Η «Σύνοδος» μεταξύ Trump και Putin δεν ωφέλησε σε καμία περίπτωση την Ρώσικη αγορά. Οι μετοχές ρώσικων εταιριών έπεσαν σχεδόν 4% την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τη, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε αγορά μετοχών στο κόσμο, πίσω από τη Βενεζουέλα.  Από την έναρξη της περιόδου, οι Ρωσικές μετοχές αποτελούν μια από τις λίγες αγορές με θετικό πρόσημο (+7%) αλλά δεν περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η άνοδος χωρίς κυβερνητική υποστήριξη. Τα κυρωμένα Ρώσικα κεφάλαια που βρίσκονται «παγιδευμένα» στη χώρα με περιορισμένες επιλογές να αξιοποιηθούν  πέρα από τις Ρωσικές μετοχές, παρέχουν μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Οι εκατέρωθεν επιβολές δασμών, ο οποίος επηρεάζει ιδιαίτερα την Κίνα, θα συνεχίσει να κρατά τις Ασιατικές αγορές σε ήπιους τόνους, παρόλα αυτά, εκτιμούμε πως θα επιβραδυνθεί η συχνότητα ανακοινώσεων νέων εμπορικών δασμών. Πολλοί Αμερικάνοι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση της εμπορικής κίνησης, αυξημένες τιμές και απολύσεις. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά τα ποσοστά αποδοχής του Trump: Δυστυχώς αυτοί που τελικά υποφέρουν περισσότερο είναι οι ευάλωτοι Αμερικάνοι εργάτες, αντί να είναι αυτοί που επωφελούνται όπως αρχικά ήταν ο σκοπός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here