Άρθρο του Harold Warren, Επικεφαλής των Αναδυόμενων Αγορών της LXM

Η πρόσφατη ενδυνάμωση της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου, η αύξηση απόδοσης των Αμερικάνικων ομολόγων, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χρέους (κυρίως χρέους σε ξένο νόμισμα) καθώς και τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, έχουν σαφώς επηρεάσει τις Αναδυόμενες Αγορές (Emerging Markets) – με τις αγορές της Τουρκίας να αισθάνονται ήδη τα αποτελέσματα.

Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της Τουρκικής λίρας αντικατοπτρίζει την ανησυχία των αγορών σχετικά με την ευελιξία καθώς και την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας της χώρας να εφαρμόσει μια συνετή νομισματική πολιτική ( αν όχι να εφαρμόσει απλή λογική) δεδομένης της αντίστασης του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει πρόσφατα μειωθεί, καθώς υπάρχει το ρίσκο πως η πολιτική σκηνή της χώρας θα επηρεάσει τις κεφαλαιαγορές – κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εμφανώς αλλά σίγουρα θα συμβεί έμμεσα. Μετά από τη περαιτέρω επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τελικά τη προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια, προσπαθώντας να κάμψει την πτώση του νομίσματος, αυξάνοντας και το επιτόκιο late liquidity κατά 300 μονάδες στο 16,5%.

Παρά τα πρόσφατα σχόλια όπως το tweet του Paul Krugman  σχετικά με μια πιθανή κρίση των Αναδυόμενων Αγορών, εμείς υιοθετούμε την άποψη ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών μπορούν να ανακάμψουν, καθώς η ενίσχυση του Αμερικάνου δολαρίου μπορεί να φανερώνει σημάδια μιας προσωρινής «ανάσας».  Παρά το γεγονός ότι όντως υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες ( όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Αργεντινή) δεν φαίνεται να υπάρχει μια ομοιόμορφη  πρόκληση στον τομέα. Η LXM λοιπόν συμφωνεί με πολλούς από τους πελάτες μας όπως και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Mark Mobius, ότι η επιλεκτικότητα είναι το κλειδί και ότι υπάρχουν καλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Μια τέτοια αγορά – όπου η επιλογή των μετοχών με βάση τη διορατικότητα και τη γνώση της τοπικής αγοράς είναι αυτή που οδηγεί το κέρδος – ταιριάζει ιδανικά στους πελάτες μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here