Για ακόμη μία εβδομάδα συνέχισε η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να προσελκύει το ενδιαφέρον των μεριδιούχων, με αποτέλεσμα να κερδίζει κατά κράτος σε θετικό όγκο συναλλαγών την απευθείας spot αγορά τίτλων, μία “συμπεριφορά” που διαρκεί σε όλο το τελευταίο εξάμηνο.

Με ιδιαίτερη ένταση πράξεων, που αφορούσαν (κατά κύριο λόγο) αγορές μεριδίων – η οποία μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 0,37% – το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν υψηλής θετικής αξίας 46,459 εκατ. €. Αυτή ήταν η μοναδική, ουσιαστικά, αιτία που η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε περί του 0,59% (ή σε απόλυτα μεγέθη 48,548 εκατ. €) και διαμόρφωσε το Ενεργητικό στα 8,230 δις €.

Η συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, σε σχέση με την έναρξη του έτους, κινείται με θετικό ρυθμό 1,69% και οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ενίσχυση των μεριδίων κατά 2,89%, που αντιστοιχεί σε έντονο όγκο εισροών, αξίας 184,418 εκατ. €.

Υπενθυμίζουμε ότι η παραπάνω ροή κεφαλαίων και η άνοδος του Ενεργητικού, έχει πραγματοποιηθεί χωρίς την παραμικρή αρωγή του ΧΑ και των αντίστοιχων Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας. Αντιθέτως, οι μέσες αποδόσεις τους κινούνται με αρνητικό πρόσημο, σε όλη τη, μέχρι τώρα, διάρκεια του 2021. Επίσης, ευελπιστούμε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα που παρατηρούνται (το λεγόμενο 3ο κύμα της πανδημίας), εάν οδηγήσουν σε μία σκληρότερη μορφή καραντίνας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (η και περαιτέρω), να μην ανακόψουν την ένταση των πιθανών μελλοντικών εισροών.

Επιστροφή στα εβδομαδιαία δρώμενα, όπου το πρόσημο της μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν σχεδόν μηδενικό, καθώς οι αυξομειώσεις στις καθαρές τιμές των Α/Κ δεν ήταν έντονες. Από τις 19 κατηγορίες, οι 11 έκλεισαν με κέρδη και οι 8 με ζημιές. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,56%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,42% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,27%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,59%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,47% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,38%.

Η κατάταξη της πρώτης 5άδας των κατηγοριών με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχει διαμορφωθεί: Μικτά Α/Κ (22,81%), Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (19,44%), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (12,19%), Funds of Funds Μικτά (11,68%) και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή (8,34%).

(*) του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/02/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here