Λόγω της πανδημίας, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του απερχόμενου έτους ήταν η ψυχολογική πίεση που δέχθηκε η ανθρώπινη κοινότητα παγκοσμίως.

Από μόνο του, αυτό, οδηγεί σε εύλογη αισιοδοξία για το 2021, τόσο σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προσωπικής ευφορίας, με την έλευση των εμβολίων και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τελικά, όμως, ο χρονικός δυναμισμός καταφέρνει συχνά να μας προσγειώνει σε γήινα επίπεδα και να μας θυμίζει ότι, παντού και πάντοτε, κρύβονται παγίδες. Ακριβώς, με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε το νέο έτος και καλό είναι να μας αφυπνίσει όλους για το υπόλοιπο της χρονιάς, κρατώντας μας σε εγρήγορση (άλλωστε, μόνιμα απαραίτητη στην ενασχόληση με τα επενδυτικά προϊόντα).

Η παραπάνω αναφορά πηγάζει από τα ανάμικτα συναισθήματα στο ξεκίνημα της χρονιάς. Από την μία μεριά, τα χαμόγελα των επενδυτών, που έφερε η πλειονότητα των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως με την καταγραφή κερδών και τις υποσχέσεις για συνέχεια, ενώ από την άλλη, την νοητική κατήφεια και την ζωγραφιά της λύπης με τις εικόνες-σοκ που παρακολουθήσαμε στο Αμερικάνικο Καπιτώλιο. Η δημοκρατία, πλέον, αιμορραγεί, η μεταπολεμική Αμερική (διχασμένη, με σωρεία κοινωνικών προβλημάτων που υποβόσκουν επί δεκαετίες) αλλάζει σελίδα, η παρακμή της βρίσκεται προ των πυλών. Δυστυχώς, όμως, όταν αυτά συμβαίνουν στον οικονομικό και στρατιωτικό “γίγαντα”, το πιο πιθανό είναι να οι επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη να μην είναι αίσιες.

Σε, μόλις, μία εβδομάδα, από το ζενίθ στο ναδίρ των συναισθημάτων. Ας διατηρήσουμε την υγεία μας, την αισιοδοξία μας. αλλά και την παρατηρητικότητά μας στα επερχόμενα γεγονότα, που άλλωστε, θα διαδραματιστούν στις υπόλοιπες 357 ημέρες του 2021….

Για τον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, το έτος ξεκίνησε, επίσης, με υποσχέσεις. Οι τελευταίες ημέρες του 2020 και οι πρώτες του 2021 οδήγησαν σε ικανοποιητική αύξηση Ενεργητικού, της τάξεως του 0,68%, που το διαμόρφωσε στα 8,129 δις €.

 

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι για ακόμη μία εβδομάδα, διατηρήθηκε η επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων και η υψηλή συναλλακτική αξία. Πράγματι, τα μερίδια ενισχύθηκαν κατά 0,34% και αντιστοιχούν σε θετικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 18,941 εκατ. €. Η αξία αυτή χαρακτηρίζεται ως υψηλή, διότι, πραγματοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων – Θεοφανίων και εν μέσω καραντίνας. Προσωπικά, καθώς, δεν θυμόμαστε τέτοιον όγκο συναλλαγών – εντός εορτών – στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων από το 2000 και έπειτα, δίνεται το αρχικό στίγμα μίας χρονιάς υψηλών εισροών (εφόσον, τα όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία θα είναι διαχειρίσιμα).

Χαρακτηριστικό είναι, ότι, σε μόνον μία, από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, υπήρξαν μικρές εκροές (στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, αξίας 308 χιλ. €). Στις υπόλοιπες σημειώθηκαν εισροές, εκ των οποίων, οι υψηλότερες στα Funds of Funds Μικτά με 5,471 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 4,023 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,832 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν θετικό 0,27%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 κατέγραψαν κέρδη, ενώ οι 7 ζημιές. Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 2,15%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,66% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,27%, ενώ σε μέσες απώλειες τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,65%.

(*) του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 12/01/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here