Στα τριάντα έτη εργασιακής μου ενασχόλησης με τον θεσμό των αμοιβαίων κεφαλαίων, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΠΕΥ, δημοσιογράφοι και επενδυτές, γνωρίζουν τον βαθμό ψυχραιμίας και υπομονής που με διακρίνει σε περιόδους “βίαιων” καταστάσεων.

Η συμβουλή μου στη σημερινή “βίαιη” κατάσταση είναι, για ακόμη μία φορά: διατήρηση της ψυχραιμίας, της υπομονής (και πρωτίστως της υγείας) και όταν “ξεσπάσει ο καπνός”, θα
βγει το πρόσημο του αποτελέσματος και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων. Επίσης, πάντοτε σε τέτοιες περιόδους είναι πολύ “άβολο” να σχολιάσεις».

Περισσότερο σε εξομολόγηση, παρά σε ανάλυση της αγοράς των Α/Κ παραπέμπει η εισαγωγή της τακτικής εβδομαδιαίας αναφοράς του Κώστα Σιαμπράκου, ενός από τους πιο έμπειρους παράγοντες του κλάδου. Αλλά, βλέπετε, οι καιροί και οι καταστάσεις είναι όλα πρωτόγνωρα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τα νούμερα: είναι περιττό, βέβαια, να πούμε ότι για δεύτερη συναπτή εβδομάδα όλα τα μεγέθη ήταν εντόνως αρνητικά: πτώση ενεργητικού -8,75% (διαμορφώθηκε στα 7,188 δισ. ευρώ), προερχόμενη από την αρνητική -6,25% μέση απόδοση της αγοράς και από τη μείωση -2,46% των μεριδίων.

Παρότι το μέγεθος της μείωσης των μεριδίων κινήθηκε σε ανεκτά επίπεδα, δυστυχώς αντιστοιχεί σε μεγάλο μέγεθος εκροών, σχεδόν 214,808 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι από τις 21 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε ο διεθνής «Αρμαγεδδών», το ενεργητικό έχει υποστεί πτώση -15,22%, τα μερίδια -3,55% και η αξία των εκροών ανέρχεται σε 377,048 εκατ. ευρώ. Ως προς την έναρξη του έτους, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων έχει υποχωρήσει κατά -8,54% (απώλειες κεφαλαιοποίησης 1,307 δισ. ευρώ από τα υψηλά έτους στις 20 Φεβρουαρίου), ο ρυθμός μεριδίων παραμένει θετικός κατά 5,08%, όπως και το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών κατά 71,728 εκατ. ευρώ. Επιστροφή στα τεκταινόμενα της εβδομάδας που πέρασε και στις αποδόσεις, με όλες τις κατηγορίες να κινούνται «στα κόκκινα».

Πρωταθλητές μέσων απωλειών τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -17.30%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -16,94% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -16,94%. Υπενθυμίζουμε τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν στην έναρξη του έτους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις αναδυόμενες αγορές.

Ο κορονοϊός τις εξανέμισε (προσωπική μου γνώμη είναι ότι το ζήτημα που προστέθηκε με τον πετρελαϊκό πόλεμο τιμών είναι πιο σοβαρό και «στράβωσε» ακόμη περισσότερο το ήδη «λαβωμένο» κλίμα σε όλον τον πλανήτη –τα δε πολεμικά σενάρια είναι μακριά από τη δική μας σκέψη). Στο ήμισυ των παραπάνω αρνητικών αποδόσεων κινήθηκαν οι υπόλοιπες μετοχικές κατηγορίες.

Οι κατηγορίες ομολογιακού τύπου έγιναν έρμαιο της πετρελαϊκής εξέλιξης (ακόμη και ο χρυσός τις τελευταίες δύο ημέρες κινείται πτωτικά!). Με τις μηνιαίες χρηματιστηριακές απώλειες των μεγαλύτερων διεθνών δεικτών –την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές– να κινούνται σε εύρος από -20% έως και -35% (για την Ελλάδα -40%), ήρθαν και οι πρώτες προβλέψεις διεθνών οίκων (π.χ. της Goldman Sachs) που τοποθετούν τον S&P 500 στις 2.450 μονάδες έως τα μέσα του 2020 (δηλαδή -10% από το κλείσιμο της Τετάρτης). Είναι μια πρόβλεψη που καταδεικνύει έναν «πάτο στο βαρέλι», αλλά θα μας επιτρέψετε να υπενθυμίσουμε ότι –παρόλο που τιμούμε αφάνταστα τον εν λόγω οίκο– οι προβλέψεις της συνήθως δεν πιάνουν στόχο (οι αποκλίσεις της ανά χρονιά για τη δεκαετία που πέρασε ήταν από -6,2% έως και +14%).

Η εβδομαδιαία κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν μεγάλη, αλλά για επενδυτική διάθεση «ουδέν σχόλιον». Ευελπιστούμε ότι οι εκροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (76,035 εκατ. ευρώ,), στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή (50,969 εκατ. ευρώ) και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (-31,492 εκατ. ευρώ) έγιναν με τις μικρότερες απώλειες

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 17/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ