Η κρινόμενη ως φυσιολογική νηνεμία των διεθνών αγορών, που ήταν επακόλουθο της χρηματιστηριακής “έκρηξης” των προηγούμενων, τουλάχιστον, 45 ημερών, δεν πτόησε την ανοδική κίνηση του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που είχε ως κύριο οδηγό τις εισροές.

Η παραμονή της θετικής επενδυτικής διάθεσης των μεριδιούχων μεταφράζεται σε αυξητικό ρυθμό μεριδίων 0,41% και θετική αξία 19,607 εκατ. € στο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Η αύξηση, λοιπόν, της κεφαλαιοποίησης κατά 28 εκατ. € ή εναλλακτικά κατά 0,35% του Ενεργητικού, διαμόρφωσε την συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 7,980 δις € (μία ανάσα πλέον από τα 8 δις € που – όχι μόνον – είχε βρεθεί τον Ιανουάριο, αλλά τα είχε ξεπεράσει κατά πολύ).

Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου, το Ενεργητικό άγγιζε τα 8,494 δις €, σημειώνοντας αύξηση 8.07%, με το πρώτο 2μηνο του έτους να δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα για μία πολύ ‘υποσχόμενη’ χρονιά στον Ελληνικό Θεσμό των Α/Κ (μετά από την πάροδο πολλών ετών και κυρίως λόγω της πολυποθούμενης επιστροφής των μεριδιούχων στον Θεσμό). Η ανακοίνωση του – ουσιαστικά – παγκόσμιου lockdown, σάρωσε την επενδυτική εμπιστοσύνη, δημιούργησε πανικό εκροών και αρνητικών αποδόσεων με αποτέλεσμα, περίπου, έναν μήνα μετά (3 Απριλίου) το Ενεργητικό να καταλήξει στο ναδίρ της χρονιάς καταγράφοντας απώλειες -18,73%, προσγειωμένο στα 6,387 δις €.

 

Πολλές φορές, στα φετινά μας σχόλια, “υμνήσαμε” την εμπειρία των Ελληνικών ΑΕΔΑΚ, οι οποίες στην τελευταία 20ετία έχουν διαχειριστεί μεγάλο αριθμό κρίσεων, ως επί το πλείστων σημαντικής χρονικής διάρκειας. Διαχειριζόμενες, λοιπόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συμπεριφορά των μεριδιούχων, δημιούργησαν σε αυτούς τάση επιστροφής στα Α/Κ, που ξεκίνησε δειλά- δειλά από τα μέσα Μαΐου, διήρκησε όλο το καλοκαίρι και εντάθηκε από το φθινόπωρο και μετά. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο βήμα ήταν να επιστρέψουν οι αποτιμήσεις των τίτλων (μετοχικών και μη) σε ανεκτά – προ covid 19 – επίπεδα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω απέδωσε τους καλύτερους “καρπούς”, έχτισε και πάλι τις βάσεις για νέες υποσχόμενες περιόδους στα επόμενα έτη, δίνοντας την ελπίδα, ότι, η περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης θα είναι απλώς μια κακή παρένθεση. Λίγες εργάσιμες ημέρες, λοιπόν, πριν το τέλος του έτους, το Ενεργητικό έχει γυρίσει σε θετικά 1,54% επίπεδα σε σχέση με την έναρξη του 2020 – δημιουργώντας, μάλιστα, ένα σχετικό δίχτυ ασφαλείας έναντι αρνητικού πρόσημου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η αύξηση των μεριδίων κατά 7,70% και η αξία των εισροών, περί των 121,846 εκατ. €.

(*) του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/12/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here