Με τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη να σχεδιάζουν να κρατήσουν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2021 θα είναι, ακόμη, ένας χρόνος που θα δοθεί δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους με φθηνότερο κόστος ή και να αναζητήσουν ανταγωνιστικές πηγές χρηματοδότησης.

Ηδη, μέσα στο 2020, και παρά την δυσμενή συγκυρία του πρωτοφανούς “κλεισίματος” της διεθνούς οικονομίας όμιλοι και εταιρείες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση έσπευσαν να αξιοποιήσουν το.. παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει η θεαματική μείωση της απόδοσης των ομολόγων.

Η Mytilineos προχώρησε, εν μέσω πανδημίας στην αποπληρωμή του συνόλου της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, που είχε εκδώσει και διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς, το καλοκαίρι του 2017 ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη “έφερε” δύο χρόνια πριν την λήξη της έκδοσης (5ετές). Ακολούθησε η ΤΙΤΑΝ με την έκδοση νέου ομολόγου (7ετές) ύψους 250 εκατ., με την προσφορά να ξεπερνά τα 500 εκατ. και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,75% (από 2,875%-3,125% μία εβδομάδα πριν το “άνοιγμα” του βιβλίου προσφορών).

Αμφότερες οι περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως ενδεικτικές ενός ευνοικότερου περιβάλλοντος στις αγορές “κεφαλαίων-δανεισμού” με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια και με την προϋπόθεση, πως κάποια στιγμή η οικονομία, η επιχειρηματικότητα θα αρχίσει να επιστρέφει σε στοιχειώδη κανονικότητα.

Αναμφίβολα το περιβάλλον αυτό δημιουργήθηκε, συνδυαστικά, λόγω της ισχυρής στήριξης που παρείχε η ΕΚΤ (κυρίως) στις οικονομίες του ευρω-νότου, των χαμηλών επιτοκίων στα ομόλογα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, των συνεχόμενων έκτακτων προγραμμάτων ενίσχυσης λόγω πανδημίας Covid-19.

Μία σύντομη αναδρομή στην 2ετία, καταδεικνύει την θεαματική αποκλιμάκωση στην απόδοση των (κρατικών ) τίτλων που όσον αφορά στο “ελληνικό 10ετές”-σημείο αναφοράς (benchmark) βρέθηκε την Τρίτη (15 Δεκεμβρίου) ακόμη και στο 0,555% (! ) όταν τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν στο 4,25% (μεσοσταθμικά) και στο 1,45% ένα χρόνο πριν.

Το ίδιο.. παράθυρο αξιοποίησε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αντλώντας (Ιούλιος 2020) 500 εκατ. με επιτόκιο 2,75% , για να δοθεί συνέχεια με τον ΟΠΑΠ που πήρε από την αγορά 200 εκατ. με 2,1% για επτά χρόνια.

Παρά το ότι, ακόμη, είναι αρκετά νωρίς και όπως αποδείχθηκε φέτος πολλά μπορεί να ανατραπούν στις διεθνείς αγορές (συνακόλουθα στην ελληνική) στα επιτελεία (κυρίως) εισηγμένων εταιρειών, κοινή είναι η εκτίμηση πως το 2021 θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον φθηνού χρήματος και υπερβάλλουσας προσφοράς.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/12/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ