του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Ασταμάτητο το Ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς από εβδομάδα σε εβδομάδα καταγράφει νέα υψηλά έτους, σε μία χρονιά, στην οποία δεν θα κουραστούμε να το αναφέρουμε, η επιστροφή των μεριδιούχων στον Θεσμό είναι απροσδόκητα εντυπωσιακή.

Έτσι ακριβώς συνέβη και το 7ήμερο που διανύσαμε, όπου οι εισροές αξίας 47,037 εκατ. € (με αντίστοιχη αύξηση μεριδίων 0,31%), όχι μόνον εξάλειψαν εξ ολοκλήρου τις απώλειες από τις αρνητικές αποδόσεις αρκετών κατηγοριών, αλλά οδήγησαν σε άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 0,42%, με ισόποση (μάλιστα) αύξηση της απόλυτης αξίας της κεφαλαιοποίησης.

Από την έναρξη του έτους το Ενεργητικό έχει διαμορφωθεί στα 10,524 δις €, σημειώνοντας άνοδο 30,03% ή σε απόλυτα νούμερα αύξηση της κεφαλαιοποίησης περί των 2,430 δις €. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 76,29% στην ένταση των εισροών, οι οποίες πλέον κυμαίνονται στα 1,854 δις € – με θετικό ρυθμό μεριδίων 23,67%. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την έκφραση “με βεβαιότητα”, (ποτέ δεν πρέπει να δανειζόμαστε συναφείς όρους όταν πρόκειται για επενδύσεις – ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον, η δυναμική των αγορών μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστραφεί και η όποια πρόβλεψη να καταρριφθεί μονομιάς), όμως, θεωρούμε ότι πολύ σύντομα η αξία των εισροών θα ξεπεράσει τα 2 δις €, ίσως πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Επιστροφή στα δρώμενα της εβδομάδας και στην “τσέπη των επενδυτών”, όπου το πρόσημο της μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν αρνητικό -0,20%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 υπέστησαν ζημιές, ενώ οι 8 σημείωσαν κέρδη. Τις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,49%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -1,12% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,98%. Στον αντίποδα, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,74%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,58% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 0,40%.

Η αδιάκοπη παραμονή του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους των μεριδιούχων και του υψηλού όγκου θετικών συναλλαγών είχε ως αποτέλεσμα, για ακόμη μία εβδομάδα, ο αριθμός των κατηγοριών με εισροές (14) να είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν με εκροές (5). Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 18,034 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 10,631 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 9,033 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 8,815 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 2,463 εκατ. €.

Αντιθέτως, τις εντονότερες εκροές υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 8,422 εκατ. € και απώλειες μεριδίων -44,71%. Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υψηλές εκροές στην κατηγορία οφείλονται στο γεγονός ότι το Α/Κ INTERAMERICAN Νέα Ευρώπη Μετοχικό Εξωτερικού απορροφήθηκε από το Α/Κ INTERAMERICAN Διεθνών Αγορών Μετοχικό Εξωτερικού και τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στην κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών.

Αμέσως επόμενη κατηγορία σε εκροές ήταν (για ακόμη μία εβδομάδα, δυστυχώς) τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 4,376 εκατ. €. Η εν λόγω κατηγορία δείχνει να έχασε – όχι μόνον – το φετινό θετικό momentum των εισροών, αλλά και να μην μπορεί να κερδίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη των μεριδιούχων: σε συνολικές ετήσιες εισροές 1,854 δις € έχει απορροφήσει, μόλις, 45,440 εκατ. € (δηλ. το 2,45%).

ΌΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here