Συμπτώσεις…;

Ως αναβάθμιση – έκπληξη, χαρακτηρίστηκε η εκτός προγράμματος αξιολόγηση κατά δύο βαθμίδες υψηλότερα του ελληνικού outlook από την Moody’s.

Κίνηση, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα στην πορεία της “καθαρής” ή…περίπου καθαρής (σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο) εξόδου της χώρας στις αγορές.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται αφορούν στο ότι:

  •     στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με το αφήγημα της Κυβέρνησης, θα είμαστε εκτός προγράμματος.

Οπότε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, δεν θα ισχύει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, επειδή δεν είναι σε επενδύσιμη βαθμίδα (άρα και η χρηματοδότηση των τραπεζών θα γίνεται πια μόνο μέσω του ως και 30 φορές ακριβότερου ELA). Η επενδύσιμη βαθμίδα απέχει 5 επίπεδα από την βέλτιστη, που εν προκειμένω είναι κατηγορία Β της S&P.

Συνεπώς, για να ισχύσουν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ψάχνουμε:

– . Είτε 5 βαθμίδες αναβάθμισης από την S&P στην επόμενη ημερομηνία, ήτοι στις 20-07-18 (αδύνατον, εκτός να μεσολαβήσουν εκτάκτως 2 αναβαθμίσεις από δύο βαθμίδες σε έκαστη, καθόσον ισχύει ένας περιορισμός στους οίκους για έως 2 βαθμίδες αναβάθμισης ανά αξιολόγηση, που όμως μπορεί να παραβιαστεί λόγω εκτάκτων συνθηκών π.χ. απόφαση των Θεσμών τον Μάιο ή Ιούνιο για περαιτέρω ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου ή και μακροπρόθεσμου χρέους…),

– . Είτε 6 βαθμίδες αναβάθμισης από την Fitch (μας έχει τώρα στην Β) στις επόμενες ημερομηνίες, μετά την τελευταία της 16-02-18 στις 20-08-18, δηλαδή (από 3 βαθμίδες π.χ. κάθε φορά, σχεδόν αδύνατον, εκτός αν γίνει στις 16 Φεβρουαρίου αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, όπως και τον Αύγουστο, συν μια έκτακτη πάλι δύο βαθμίδων),

-. Είτε 8 βαθμίδες αναβάθμισης από την Moody’s (μας έχει τώρα στην Caa2) στις επόμενες ημερομηνίες, ήτοι στις 30-03-18 και 21-09-18, δηλαδή από 4 βαθμίδες κάθε φορά( σχεδόν αδύνατον, εκτός αν γίνει και καμιά έκτακτη αναβάθμιση πριν τον Σεπτέμβρη, πάλι δύο βαθμίδων).

Συμπερασματικά, είναι αδύνατον υπό κανονικές συνθήκες να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική πιστοληπτική γραμμή περίπου έως 18-20 δις τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο προγραμματισμένος διαγκωνισμός των οίκων στις προγραμματισμένες πιστοληπτικές μας αξιολογήσεις-αναβαθμίσεις, θα συνεπάγεται πιστοληπτική βελτίωση των τραπεζών μας και δη των καλυμμένων ομολόγων τους και μάλιστα κατά 1 ή και 2 βαθμίδες καλύτερη κάθε φορά από αυτή των Ελληνικών ομολόγων.

Οπότε ένα τραπεζικό ράλι ίσως είναι σε συνεχή εξέλιξη με πολύ υψηλούς στόχους όταν θα πλησιάζουμε τις ημερομηνίες εκάστης αξιολόγησης ….

    Ορισμένοι- προφανώς κακεντρεχείς– συσχετίζουν την χθεσινή όντως αιφνιδιαστική βαθμολόγηση- επί της ουσίας πολιτική παρέμβαση- της Moody’s με το γεγονός πως προ 2 εβδομάδων το Υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε στον ξένο οίκο 440.000 ευρώ για υπηρεσίες αξιολόγησης. 

Συμπτώσεις, θα πείτε, και εύλογα, μόνο που ας κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς η προγραμματισμένη βαθμολόγηση της Moody’s είναι για τις 30 Μαρτίου. Οπότε, τότε, και ανάλογα με την νέα βαθμολόγηση θα μπορούμε να μιλάμε για συμπτώσεις ή όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ