Η αρχιτεκτονική του Ευρώ θα τεθεί πάλι σε δοκιμασία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΔΝΤ με επικεφαλής τον οικονομολόγο Μορίς Όμπσφελντ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει ταχύτατα την θεσμική της ολοκλήρωση.

«Η ολοκλήρωση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ θα είναι ένα πολύπλοκο ταξίδι. Υπάρχουν τεράστια νομικά, τεχνικά και επιχειρησιακά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από τη μοναδική θεσμική οργάνωση της ζώνης του ευρώ, η οποία συνδυάζει νομικά πρότυπα και διαδικασίες της ΕΕ με διακυβερνητικά πλαίσια ειδικά για την ΟΝΕ», προειδοποιούν σχετικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ (περιλαμβάνεται και ο Πόουλ Τόμσεν) ξεκαθαρίζουν πως ενώ η προώθηση του καταμερισμού του δημοσιονομικού κινδύνου και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα αυξήσει σαφώς την αξιοπιστία της ρήτρας μη διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ, θα απαιτηθεί ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας, πιο αποτελεσματική μακροοικονομική διακυβέρνηση, η επιβολή απλουστευμένων κανόνων και συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

  • Με απλά λόγια η Ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται έναν κοινό προϋπολογισμό ή ένα κοινό ομόλογο  (ευρωομόλογο) που θα βοηθά στις δύσκολες εποχές να αντιμετωπίζονται προβλήματα μεγάλης εμβέλειας.

Τα βήματα για να εξοπλιστεί η ΟΝΕ με τις αρχές μιας πλήρους δημοσιονομικής ένωσης περιλαμβάνουν πολύπλοκες θεσμικές αποφάσεις, ανακατανομή της εξουσίας και ζητήματα δημοκρατικής λογοδοσίας. Αυτά είναι θέματα που απαιτούν διεξοδική δημόσια συζήτηση σε μια εποχή που ακόμη και ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι πλέον κοινός από όλους και που οι αποφάσεις που δεν βασίζονται σε ευρεία δημόσια στήριξη μπορεί να αντιστραφούν», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και ξεκαθαρίζουν πως «χωρίς πιο απτά στοιχεία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η ΟΝΕ θα παραμείνει θεμελιωδώς ευάλωτη στις διαταραχές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here