Τις διαθέσεις των επιχειρηματιών εν όψει των αμερικάνικων εκλογών επιχειρεί να ανιχνεύσει έρευνα της UBS (Investor Sentiment) αναφορικά με τους παράγοντες που μεταβάλλουν το οικονομικό κλίμα και τους τομείς που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, όπου συμμετείχαν πάνω από 4.000 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 14 αγορές ανά τον κόσμο και η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, το 72% των επενδυτών διερευνά το ενδεχόμενο μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων του πριν από την εκλογική διαδικασία. Το 62% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον αλλαγές ανάλογα με το αποτέλεσμα.

  • Το 66% των επενδυτών διερευνά τη δυνατότητα κατανομής του χαρτοφυλακίου του στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 62% ενδέχεται να στραφεί προς τα δίκτυα 5G, ενώ το 56% σκέφτεται το ενδεχόμενο επενδύσεων στην πράσινη ανάκαμψη.
  • Το 55% θεωρεί την εγχώρια αγορά του ως ελκυστική επένδυση, επιλογή που αποτελεί και την πλέον δημοφιλή παγκοσμίως.
  • Το 49% παραδέχεται ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις κατά τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με το μόλις 29% που επιδιώκει να μειώσει το επίπεδο κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό του.
  • Το 75% δηλώνει ότι θα ήθελε πιο στενή επικοινωνία με τον προσωπικό σύμβουλό του.

ΗΠΑ

Η αισιοδοξία των επενδυτών στις ΗΠΑ σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της αγοράς τους έχει αυξηθεί, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παγκοσμίως. Το 50% είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία, παρουσιάζοντας άνοδο έναντι του 41% πριν από τρεις μήνες, ενώ το 55% είναι αισιόδοξο για τις μετοχές, σημειώνοντας άνοδο έναντι του 44%. Το 49% των επενδυτών διεθνώς θεωρεί ελκυστική επένδυση τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Λατινική Αμερική

Οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκφράσουν μια θετική βραχυπρόθεσμη προοπτική, με το 62% να είναι αισιόδοξο για την οικονομία της περιοχής του και το 60% να είναι αισιόδοξο για τις μετοχές της περιοχής του. Το 81% εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αλλαγών στο χαρτοφυλάκιό του εν αναμονή των εκλογών στις ΗΠΑ και το 73% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον αλλαγές ανάλογα με το αποτέλεσμα, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Ευρώπη

Οι ερωτηθέντες στην Ευρώπη, εκτός της Ελβετίας, εκφράζουν αισιοδοξία άνω του μέσου όρου για την οικονομία της περιοχής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 58% δηλώνει αισιοδοξία έναντι του 55% σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι πιο πιθανόν να σχεδιάσουν προσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, με το 65% να δηλώνει ότι θα το πράξει.

Ελβετία

Βραχυπρόθεσμα, η αισιοδοξία των Ελβετών επενδυτών για την οικονομία και τις μετοχές της περιοχής τους έχει αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 44% εκφράζει αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία της περιοχής του για τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 32% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ το 54% εκφράζει αισιοδοξία σχετικά με τις μετοχές της περιοχής του για τους επόμενους έξι μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 42%.

Ασία

Το 55% των επενδυτών στην Ασία εκφράζει αισιοδοξία για την οικονομική προοπτική της περιφέρειάς του κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που συνάδει με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Είναι επίσης πιο πιθανόν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους κατά την περίοδο των εκλογών στις ΗΠΑ. Το 80% σκέφτεται να το πράξει πριν από τις εκλογές, ενώ το 65% σχεδιάζει να το προσαρμόσει εκ των υστέρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here