Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Όπως συνήθως συμβαίνει, τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, το www.banks.com.gr σε ανύποπτο χρόνο έχει ενημερώσει τους αναγνώστες του, για τα σχέδια ορισμένων μεγαλομετόχων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αφορούν τον επόμενο γύρο συνενώσεων και συγχωνεύσεων στις 4 συστημικές τράπεζες (από τις 40 πριν 10 χρόνια) που έχουν απομείνει.
Αυτή άλλωστε είναι η διεθνής τάση, ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Το ερώτημα είναι, αν στην παρούσα συγκυρία, έχουν δρομολογηθεί τέτοιες εξελίξεις που να προοιωνίζονται γάμους και συγχωνεύσεις τραπεζών, στο ορατό χρονικό διάστημα.
Η απάντηση με την …Ψυχρή Λογική….είναι «μάλλον όχι».
Επαναλαμβάνουμε ότι ορισμένοι βασικοί μέτοχοι, συγκεκριμένοι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας και …αρκετοί χρηματιστηριακοί και οικονομικοί παράγοντες, από αυτούς που έχουν λόγο και ρόλο στην ελληνική κοινωνία, κάνουν δικαιωματικά τα σχέδιά τους…
Η αλήθεια όμως είναι πως ένα σενάριο συνένωσης δυνάμεων π.χ της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν από τους σχεδιασμούς που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί ο μεγαλοεπενδυτής της Eurobank κ Prem Watsa, μέσω της απορρόφησης της Grivalia.
Ο κ. Prem Watsa βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.
Για ποιον λόγο άραγε ο μεγαλομέτοχος της Eurobank να ήθελε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση η οποία -κατά γενική εκτίμηση παραγόντων οι οποίοι έχουν γνώση του παρασκηνίου- θα ωφελούσε περισσότερο “τρίτους” παρά τον ίδιο;
Ποιος πραγματικά θα ευνοούνταν από μία τέτοια σύμπραξη τραπεζικών δυνάμεων;
Μια πιθανή απάντηση είναι :
- Ενδεχομένως η πλευρά Λάτση να επιθυμούσε τη συγχώνευση γιατί στην παρούσα συγκυρία αναζητά ροές χρηματοδότησης όχι μόνον για το Ελληνικό αλλά και έμμεσα για την συμμετοχή της στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ποιος θα ήταν ριζικά αντίθετος σε μία τέτοια συγχώνευση Εθνικής με Eurobank;
- Προφανώς η πλευρά Βαρδινογιάννη η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στην αρχή μίας ευρύτερης αντιπαράθεσης, που αποτυπώθηκε και με τις…καραμπόλες στον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Ας μελετήσουμε τώρα τα άλλα μεγαλομετοχικά συμφέροντα στο τραπεζικό μας σύστημα:
- Ο εκπρόσωπος του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο κ. Alexander Blades επιχείρησε, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, να προωθήσει μία συγχώνευση της Alpha Bank με την Τράπεζα Πειραιώς.
- Το σχέδιο “ναυάγησε”, απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε δεν είχε καν την έγκριση της Φρανκφούρτης.
Από την δική της πλευρά, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς , μετά την ανοδική κίνηση και την εντυπωσιακή αντίδραση της μετοχής, την συνακόλουθη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης, την έκδοση και θετική υποδοχή του Ομολόγου Μειωμένης Εξασφάλισης Tier II και κυρίως μετά το mega deal με την Intrum για τα κόκκινα δάνεια (NPLs) δεν έχει λόγο να πάει τώρα σε συγχώνευση είτε με την Alpha Bank είτε με οποιαδήποτε από τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες της χώρας.
Έτσι καταλήγουμε το κορυφαίο ερώτημα:
Ποιοι και γιατί λοιπόν διακινούν ΤΩΡΑ τα σενάρια συγχωνεύσεων;
Όπως συνήθως κάνουμε στο «Β», follow the money και θα βρείτε τις απαντήσεις.
Όσον αφορά στον Όμιλο Βαρδινογιάννη: Το τελευταίο που θα ενίσχυε τώρα τα συμφέροντα του θα ήταν ένα banking merge, μια μεγάλη συγχώνευση συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα.
- Την ώρα που έχει μπει στην τελική ευθεία η αυτόνομη λειτουργία της Επενδυτικής Τράπεζας, με μηδέν βαρίδια, με νέο brand, logo και φιλοσοφία, όλα αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου…
Καταλήγουμε πάλι στο ίδιο συμπέρασμα:
- Όταν τα ερωτήματα είναι πολλά, ακολουθήστε τις διαδρομές του χρήματος και διαβάζετε προσεκτικά www.banks.com.gr