Γράφει η «ξενοδόχος»

Το μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές για σπίτια υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες μεγαλώνει την «ψαλίδα» μεταξύ των πολυτελών και απλών κατοικιών στους δημοφιλείς προορισμούς. Ενδεικτικά, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 6,1 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 6,3 φορές, στην Πάρο 4,5 φορές, στην Κύθνο 2,7 φορές και στην Κέα 3,3 φορές!

Αυτό επισημαίνει η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων GEOAXIS, η οποία κατέγραψε τις τιμές για θερινές εξοχικές κατοικίες σε πέντε νησιά στο νομό Κυκλάδων, από τους πλέον δημοφιλείς στην Ελλάδα, για αγορά β’ κατοικίας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της GEOAXIS, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδος με 2.191 ευρώ/ τ.μ.. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.818 ευρώ/ τ.μ. και η Πάρος με 1.796 ευρώ/ τ.μ.. Η Τζιά καταγράφει 1.663 ευρώ/ τ.μ. και η Κύθνος 1.342 ευρώ / τ.μ..

Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ του 1ου εξαμήνου 2019 και του 1ου εξαμήνου 2018 καταγράφεται άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο της τάξης του 1,8% και για τα πέντε νησιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Σαντορίνη (2,45%), η Κέα / Τζιά  και ακολουθούν Μύκονος, Πάρος και Κύθνος.

Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Καταρχάς, εξετάστηκαν ακίνητα που αποτελούν απολύτως τυπικές κατοικίες που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας.

Η έρευνα δεν αναφέρεται λοιπόν σε αναβαθμισμένης αρχιτεκτονικής ακίνητα, ούτε σε ακίνητα ιδιαίτερης θέσης (π.χ. Καλντέρα) ή πρώτα στη θάλασσα.

  • «Τέτοιου είδους μη τυπικά ακίνητα απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένους αγοραστές (κυρίως αλλοδαπούς), οι οποίοι εν γένει δεν διαμορφώνουν τις γενικότερες τάσεις της ευρύτερης αγοράς. Αναφορικά με την επιλογή των νησιών μελέτης, σημειώνουμε ότι σκοπός μας ήταν η ενδεικτικότερη κάλυψη του Νομού Κυκλάδων με νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος που αποτελούν γνωστούς φημισμένους τουριστικούς προορισμούς αλλά και η Κύθνος και η Κέα που αποτελούν ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς με σημαντική αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας τους τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε νησί επιλέχθηκαν περιοχές / θέσεις τυπικών χαρακτηριστικών, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ομοιογένεια των χαρακτηριστικών και αφετέρου την δυνατότητα εύρεσης κατάλληλων και αξιόπιστων συγκριτικών στοιχείων.”

Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στην Μύκονο σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise κ.λπ καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών μεπαροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22.800 ευρώ/ τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία , με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 20.300 ευρώ / τ.μ.

Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 11.600 ευρώ / τ.μ. ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ /τ.μ..

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 13.269euro/τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 11.496 ευρώ / τ.μ. και η Πάρος με 8.054 ευρώ / τ.μ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζιά με 5.411 ευρώ/ τ.μ. και η Κύθνος με 3.601 ευρώ / τ.μ..

Σύμφωνα με τη GEOAXIS, οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2019 και την περίοδο του 2020 όσο τα σημάδια ανόδου του τουριστικού ρεύματος εξακολουθούν και είναι ισχυρά και η χώρα σταθεροποιεί την οικονομία της περαιτέρω. Όπως επισημαίνεται, το ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικής κατοικίας θα εξακολουθήσει να προέρχεται στην πλειοψηφία από αλλοδαπούς και να αφορά σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά πιθανά να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ. Μήλος, Σέριφος).