Οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες από τον περασμένο Αύγουστο και σίγουρα δεν αποτελούν επίτευγμα του Σαββατοκύριακου που πέρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον.  Η Ελλάδα πρώτα θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινωθεί η έγκριση του  ESM αφού πρώτα ανάψει το πράσινο φως και από εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η ελληνική πλευρά θα διαθέσει ποσό της τάξεως των 3,8-4 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις δόσεις που λήγουν μέσα στο 2019 και στο 2020. Δεν θα αποπληρωθούν δόσεις που λήγουν από το 2022 έως το 2024, κάτι που θα ήταν και περισσότερο συμφέρον για την ελληνική πλευρά.

Θα αποπληρωθεί το πιο ακριβό κομμάτι του χρέους (το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο 5,13%), αλλά το επιτοκιακό όφελος δεν θα επιτευχθεί για μια τετραετία (όπως θα συνέβαινε αν πληρώνονταν οι τελευταίες δόσεις) αλλά για 1-2 χρόνια.

Το χρέος προς το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να ξεπερνά το 200% των “ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων” SDR  της Ελλάδα και επομένως,  μέχρι τις αρχές του 2024, δεν θα αποδυναμωθεί έτσι ο ρόλος του Ταμείου στην ομάδα των θεσμών.

  • Στο θέμα της περικοπής του αφορολογήτου ορίγου -για το οποίο το ΔΝΤ εμμένει στην ανάγκη να προχωρήσει η μείωσή του- η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση σε αυτή τη φάση, κάτι που σημαίνει ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής θα κατατεθεί τον Μάιο με την πρόβλεψη ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί κανονικά.

Οι συζητήσεις για την αναστολή των φορολογικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το 2020 θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ