Καθώς οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν όλο και περισσότερο, η UBS βλέπει δύο βασικά ζητήματα να έρχονται στο προσκήνιο για τους Ευρωπαίους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς: το εμπόριο και την άμυνα. 

Ο συνολικός αντίκτυπος στις αγορές μετοχών από τα διαφορετικά σενάρια δεν είναι ξεκάθαρος, με ένα υποστηρικτικό για την ανάπτυξη σκηνικό, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, να είναι πιθανό να συμπέσει με υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πιθανούς εμπορικούς δασμούς. Δεδομένης της ευαισθησίας των αγορών στις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυτήν τη στιγμή, οι επενδυτές ενδέχεται να μην αντιδράσουν τόσο έντονα σε μια νίκη του Τραμπ όσο το 2016. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα αφορά περισσότερο συγκεκριμένους κλάδους. 

Όπως σημειώνει η UBS, μια νίκη του Μπάιντεν ή μια «γαλάζια σκούπα» θα αποδειχθεί το πιο υποστηρικτικό σενάριο για τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Με τη διαδικασία αποπληθωρισμού να συνεχίζεται στις ΗΠΑ, οι μειώσεις των επιτοκίων και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα ακολουθούσαν πιθανότατα και στην ευρωζώνη, σύμφωνα και με τις προσδοκίες της κοινής γνώμης. 

Με τις δημοσιονομικές πιέσεις να παραμένουν περιορισμένες σε επίπεδο κυβερνήσεων και με τις διαταραχές στον εταιρικό τομέα να παραμένουν, επίσης, περιορισμένες, οι ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά σταθερές αποδόσεις. 

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για το ευρώ θα κυριαρχηθούν από το τι σημαίνουν οι εκλογές για την πορεία των επιτοκίων, καθώς και από τις προοπτικές ανάπτυξης ευρύτερα. Ένας πρόσθετος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ενδεχόμενο το δολάριο ΗΠΑ να δεχθεί πιέσεις εάν οι αλλαγές στην πολιτική εγείρουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των αμερικανικών οικονομικών» καταλήγει η τράπεζα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK