Ραγδαίες οι εξελίξεις και στην οικονομία, με το Χρηματιστήριο να επιχειρεί σήμερα μία πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων.

Θα περιμένω και στην στάση του διεθνούς παράγοντα, καθώς στο τέλος της εβδομάδας η Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία. Είθισται οι τρεις οίκοι να ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους αρκετά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και δη ο συγκεκριμένος αργά το βράδυ, προς τα μεσάνυχτα της ημέρας. Συνεπώς Παρασκευή, αργά θα έχουμε μία πρώτη ένδειξη.

Στην αγορά έχει προεξοφληθεί πως η Standard & Poor’s δεν θα μεταβάλει το  rating της από το Β+ με θετικές προοπτικές αλλά το πιθανότατο θα είναι να συνεκτιμήσει και αναλύσει την κατάσταση με ορίζοντα την προεκλογική περίοδο. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον, τι έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, εκλογές τον Μάιο ή μήπως το…τραβηγμένο αναμέτρηση τον Οκτώβριο; ΄Η κάτι άλλο, καθώς κατ΄ αρχήν αυτός είναι που έχει στα χέρια του μηχανισμούς, την στήριξη του γερμανικού παράγοντα και άλλων όμως.
Για το χρηματιστήριο ιδανικό θα ήταν το σενάριο της αναβάθμισης κατά μία κλίμακα σε ΒΒ-, δηλαδή ακριβώς όπως βαθμολογεί ο έτερος οίκος Fitch. Δύσκολα όμως, πολύ δύσκολα το θεωρώ αυτό το ενδεχόμενο.
Πάμε στη συνέχεια, η προσοχή και τα…λεφτά της κυβέρνησης είναι στην 1η Μαρτίου, όταν η Moody’s θα ανακοινώσει την δική της ετυμηγορία. Και αυτή, εάν κρίνω από τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ, τις επαφές Τσακαλώτου, την προσέγγιση της JP Morgan είναι η σημαντική.
Εκεί, απ΄ ότι φαίνεται θα παιχτεί το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα, που όπως φαίνεται θέλει να “κλείνει” όπως “κλείνει” το Μακεδονικό για να επιχειρήσει να κάνει ρελάνς με ομοβροντία οικονομικών, κοινωνικών μέτρων μπας και…Και μία θετική ψήφος από τον οίκο, που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από τους τρεις θα μπορούσε να μετρήσει υπέρ των σχεδιασμών τους. Θα διευκόλυνε τον ΟΔΔΗΧ να βγει με ένα ομόλογο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here