Γράφει η «ξενοδόχος»
Όσο περνούν οι μέρες και …κάθεται περισσότερο η σκόνη, τόσο αυξάνονται και οι (αρνητικές) εκτιμήσεις αναφορικά με τις φετινές απώλειες στον εγχώριο τουρισμό λόγω κορωνοϊού.
Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται οι φορείς του τουρισμού, με σύσσωμο τον κλάδο να δίνει το «παρών» στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη όπου, όπως έγινε κατανοητό, επί του παρόντος, δεν μπορούν να ‘’ποσοτικοποιηθούν’’ οι απώλειες για τον κλάδο φέτος. Ο οποίος κλάδος, ως γνωστόν, το 2019 πέτυχε νούμερα ρεκόρ για τα οποία δεν υπάρχει προηγούμενο: Πάνω από 34 εκατ. αφίξεις (μαζί με την κρουαζιέρα) και 18,18 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις.
Τώρα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρει από την πλευρά του ότι πραγματική αποτίμηση αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει ως προς τις φετινές ζημιές, παρά μόνο σε επίπεδο εικασιών.
- «Με βάση πάντως τα σημερινά δεδομένα, θα έχουμε μεγάλες απώλειες από 35% και πάνω φθάνοντας ακόμη και το 50% σε σχέση με πέρυσι».
Και με το δεδομένο ότι οι ακυρώσεις έχουν σταματήσει (ό,τι έγινε έγινε εν ολίγοις) τώρα, αυτό που διαπιστώνουν οι φορείς του κλάδου, έχοντας δώσει από την πλευρά τους και μία ευελιξία για τη μετάθεση των κρατήσεων σε δεύτερο χρόνο, είναι ότι ο κόσμος που έχει ακυρώσει, δεν ξέρει πότε να μεταθέσει την κράτησή του. Κι αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξει η σεζόν, ενώ έως το τέλος Απριλίου παραμένουν, με κυβερνητική απόφαση κλειστά και τα ξενοδοχεία εποχικής αλλά και 12μηνης λειτουργίας.
Στο ερώτημα πότε πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου, από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού τονίζεται ότι αυτό εναπόκειται στις συστάσεις των ειδικών, ωστόσο το πιθανότερο είναι η επαναλειτουργία να γίνει σταδιακά ξεκινώντας από τα 12μηνης λειτουργίας κι εν συνεχεία τα εποχικής, στα νησιά.
- «Μετά το Πάσχα θα εξεταστεί το θέμα της εκ νέου λειτουργίας των ξενοδοχείων», επισημαίνεται σχετικά.
Ως προς τις μονάδες εποχικής λειτουργίας, οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι φέτος τουλάχιστον 3 στα 10 ξενοδοχεία θα μείνουν κλειστά, με πολλούς επιχειρηματίες στα νησιά είτε να προχωρούν σε συνεργασίες είτε, αν διαθέτουν περισσότερες από μία μονάδες, σε σύμπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Από τις συστάσεις των ειδικών και της ομάδας του Σωτήρη Τσιόδρα θα προκύψουν και τα μέτρα που θα ληφθούν ειδικότερα για την είσοδο στη χώρα:
«Χρειάζονται ειδικά μέτρα για τον εισερχόμενο τουρισμό», έχει επανειλημμένα επισημάνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, να έχει θέσει πολλές φορές το θέμα των λεγόμενων rapid tests στις εισόδους της χώρας και δή τα αεροδρόμια.
- «Η πίτα φέτος των Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα είναι κατά πολύ μικρότερη, ωστόσο ο στόχος είναι από αυτή την πίτα να έχει λαμβάνειν η Ελλάδα το μεγαλύτερο μερίδιο, κεφαλαιοποιώντας παράλληλα τουριστικά και την καλή διαχείριση του υγιειονομικού θέματος όλο το προηγούμενο διάστημα».