Αντιμέτωπες με κρίση χρέους έρχονται ορισμένες χώρες, και για τον λόγο αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάποια μορφή ελάφρυνσης, ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η ελάφρυνση αυτή μπορεί να συνεπάγεται ακόμη και την ακύρωση του χρέους, πρόσθεσε ο Μαλπάς.

«Είναι προφανές ότι ορισμένες χώρες δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος που έχουν αναλάβει. Επομένως, πρέπει επίσης να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους. Αυτό μπορεί να ονομαστεί ελάφρυνση του χρέους ή ακύρωση», είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλώντας  στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Είναι σημαντικό το ποσό του χρέους που πρέπει να μειωθεί με την αναδιάρθρωση», πρόσθεσε.

Επισήμανε παρόμοια βήματα σε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, όπως στη Λατινική Αμερική και τη λεγόμενη πρωτοβουλία HIPC για τις υπερχρεωμένες χώρες κατά τη δεκαετία του 1990.

Την ίδια ώρα, και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος 100 εκατ. ανθρώποι να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια, ο Μαλπάς επανέλαβε το αίτημά του για συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών και των funds.

«Αυτοί οι επενδυτές δεν κάνουν αρκετά και είμαι απογοητευμένος μαζί τους. Επίσης, ορισμένες από τους μεγάλες κινεζικές τράπεζες δεν συμμετείχαν αρκετά. Το αποτέλεσμα των μέτρων ενίσχυσης είναι επομένως μικρότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και οι πληρωμές χρέους κατακλύζουν αυτές τις οικονομίες. Επιπλέον, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των επισφαλών δανείων», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από το Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here