του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακή διακύμανση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, αυτό δεν αντανακλά το μέγεθος των γεγονότων, που, πλέον, αποτελούν ιστορία: Η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα μετά από μια άκρως επιτυχημένη Δημόσια Προσφορά, που έτυχε σημαντικής υπερκάλυψης εντός και εκτός των συνόρων, δύο εγχώριες εταιρείες πληροφορικής εξαγοράστηκαν σε τιμήματα που συνιστούν υψηλές αποτιμήσεις, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρίσκεται μιαν «ανάσα» από τα 100 δισ. ευρώ και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα. Αν είναι κάτι για το οποίο σίγουρα μπορεί να επιχαίρει κανείς είναι ο βαθμός συνέπειας των γεγονότων ώς τώρα: η ροή νέων και η ολοκλήρωση δύσκολων εγχειρημάτων έχουν βοηθήσει στην αλλαγή της ψυχολογίας, την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον βαθμό αποτελεσματικότητας της αγοράς. 

Φαίνεται δε ότι η κινητικότητα θα συνεχιστεί, καθώς εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν τη δυναμική βρίσκονται σε καταστολή: το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευνοϊκό, με τις βασικές αγορές να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα ιστορικά υψηλά τους, υποστηρίζοντας τη δυναμική της εγχώριας ανόδου με ή χωρίς τη συνδρομή των σχετικών αποτιμήσεων. 

Παράλληλα, η κερδοφορία των εταιρειών επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των επενδυτών, καθώς, εκτός από τα ρεκόρ που καταγράφονται, οι υποσχέσεις για το μέλλον παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ήταν η σειρά της Cenergy, της Eurobank, της Alpha Bank και της Optima, αυτήν την εβδομάδα, να επικαιροποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα ή να δώσουν ένα θετικό στίγμα των τάσεων της χρονιάς. 

Συνολικά στις 20 εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, η κερδοφορία τρέχει με 5,6%, στα 6,08 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει, πλέον, να «βλέπει» τα 3,55 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά συντηρούν σε τροχιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων το σύνολο των εισηγμένων, με τον ανάλογο αντίκτυπο, πλέον, στην ελκυστικότητα της αποτίμησης αγοράς. 

Σημείο αναφοράς, βέβαια, την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και η πορεία της μετοχής στην αγορά. Ωστόσο, εκτός από τα νέα της κερδοφορίας και τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέο πόλο αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Από ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ