Από τις αρχές του 2024 η εγχώρια αγορά λιανικής στον ηλεκτρισμό γύρισε σελίδα. Στο εξής, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται με ενισχυμένους κανόνες διαφάνειας για τα προϊόντα που αγοράζουν. Οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο) βάζουν μια τάξη στο τοπίο των 130 και πλέον τιμολογίων που προσφέρονται ήδη στην αγορά, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού βρίσκονται και να επιλέγουν ευχερώς όποιον τύπο επιθυμούν, καλύπτοντας τις ανάγκες και το προφίλ κατανάλωσής τους.

Το νέο ειδικό –πράσινο– τιμολόγιο, συγκεκριμένα, θα είναι εύκολα συγκρίσιμο, καθώς η τιμή του θα κλειδώνει την πρώτη ημέρα για κάθε μήνα κατανάλωσης, ενώ μέσω του εργαλείου σύγκρισης της ΡΑΑΕΥ, και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι πάροχοι είναι οι φθηνότεροι. Η «νέα σελίδα», από την 1η Ιανουαρίου 2024, στην αγορά λιανικής θα συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους και εργαλεία, ώστε να προστατεύεται απόλυτα κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

Παράλληλα, καθιερώθηκε το νέο τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες (ΚΟΤ Γ), που μειώνει δραστικά το ενεργειακό τους κόστος, με προφανή στόχο να βοηθήσει ουσιαστικά τις πολυμελείς οικογένειες να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας. Επιπλέον, φέτος, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των στοχευμένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Για τους ενεργειακά ευάλωτους (1,2 εκατ. νοικοκυριά) που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, έχει προβλεφθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 45-480 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μέσω των δύο σχημάτων ενίσχυσης διατηρείται το ειδικό πλέγμα προστασίας για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών παραμένουν σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός και οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ