του Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγου/Corporate Advisor Mc Banking Finance

Η απώλεια 20 δισ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών του δεύτερου τριμήνου (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και τα 37 δισεκατομμύρια δάνεια που έχει αντλήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ προβληματίζουν για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα οι ανακοινώσεις για την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή στον Ελλάκτορα, αλλά και η συμφωνία της ΜΠΕΛΑ με ισραηλινή εταιρεία λιανικής για επέκταση μέσω franchise, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για διεργασίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρειάζονται όμως χρόνο.

Η μικρή αποκλιμάκωση (θα φανεί αν και για πόσο) στα ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση της κεφαλαιαγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το πρώτο επεισόδιο από μια μακροχρόνια, επώδυνη και κοστοβόρα διαδικασία και για τις δύο χώρες.

Η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι υποβαθμίσεις διεθνών οίκων τόσο για την τουρκική οικονομία όσο και για το τραπεζικό της σύστημα δείχνουν εμφατικά, για άλλη μία φορά, ότι «το ευρώ» κάνει τη διαφορά…

Τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τις τελευταίες δηλώσεις της FED για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν, αλλά και τα σημερινά στοιχεία ανεργίας, αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με προβλήματα που τα είχαμε ξεχάσει να επανέρχονται δριμύτερα (π.χ. Brexit).

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η ελληνική ομολογιακή αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση, η γειτονική Τουρκία βλέπει το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει καθημερινά, οδεύοντας αργά αλλά σταθερά σε πιο επώδυνες καταστάσεις από αυτές που έζησε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

 

Η τεχνική προσέγγιση

 

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα δεν αλλάζει όσο παραμένει χαμηλότερα των 660-670 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και των 1.600-1.620 μονάδων ο FTSE. Θετικό στοιχείο αποτελεί η διάσπαση των ΚΜΟ 25 (ΓΔ 643 FTSE 1.543) και 50 (ΓΔ 641 FTSE 1.541) ημερών, που αρχίζουν να λαμβάνουν ελαφρά ανοδική κλίση και αποτελούν τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις, οι οποίες πρέπει να διαφυλαχτούν για να διατηρηθούν και οι ελπίδες για κάτι καλύτερο.

Αντίθετα, ο τραπεζικός κλάδος παλεύει να κρατηθεί κοντά στον ΚΜΟ expo 25 ημερών (329 μονάδες). Όσο όμως ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από τη ζώνη των 350-360 μονάδων, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω της βαρύτητάς τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών. Τα επιπλέον +30 δισ. που ρούφηξαν σε ένα έτος με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ, αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων καλύπτουν προς το παρόν τα προβλήματα, αλλά με «πληγωμένη» την πραγματική οικονομία είναι άγνωστο για πόσο…

Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των FED & ECB, οι πάσης φύσεως «πληγές» της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της υφηλίου.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Η ρηχότητα της αγοράς αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here