του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής

Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά, ωστόσο όλη αυτή η κινητικότητα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον περισσότερων επενδυτών και έχει ζωντανέψει ένα τμήμα του ταμπλό το οποίο ως επί το πλείστον προέρχεται από τον κλάδο ενέργειας.

Το δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν είναι απογοητευτικό, οι περισσότερες εταιρείες μέχρι στιγμής στάθηκαν όρθιες και με αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ή πήραν μέτρα ικανά (κόστος, ρευστότητα) να περιορίσουν μια παρατεταμένη χρονική ή βαθύτερη αδυναμία της ζήτησης στην οικονομία. Οι αποτιμήσεις ακόμα δεν θεωρούνται απαιτητικές, θα χρειαστούν όμως μια αφορμή που θα έχει γενικότερο αντίκρισμα και θα βάζει μέσα στο κάδρο και τις τράπεζες.

Οι εισηγμένες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης ως προς την κάλυψη της απόστασης με τη δίκαιη τιμή τους, αρκεί να δοθεί το σήμα εκκίνησης που θα δώσει μεγαλύτερη ορατότητα και προβλεψιμότητα για κάποιο ικανό βάθος χρόνου ή θα αποσύρει εν δυνάμει κινδύνους από το προσκήνιο.

Τεχνικά, οι αγοραστές απέκτησαν ένα μικρό προβάδισμα, φθάνοντας στις παρυφές της συσσώρευσης, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η αποφασιστική διαφυγή που θα έφερνε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η εβδομάδα κλείνει με κέρδη, αλλά με μικρότερη δυναμική, καθώς ο τζίρος της Δευτέρας έσβησε όταν προσεγγίστηκε η πρώτη σημαντική αντίσταση τιμών. Οι αισιόδοξοι αγόρασαν χρόνο στην προσπάθεια εξόδου από την τρίμηνη συσσώρευση, γυρίζοντας σε θέση αγοράς τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και τον MACD, αναμενόμενα λόγω της ισχυρής σύγκλισης που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Οι ταλαντωτές έχουν αρκετό χώρο μέχρι να προσεγγίσουν υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που διατηρεί ανέπαφες τις ελπίδες των αγοραστών για ένα νέο εγχείρημα υπέρβασης των 660 μονάδων. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας, με το κομβικό σημείο αναίρεσης να κινείται στις 640 μονάδες.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 22/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here